Žrtve CIA-inih metoda: Kazniti odgovorne

Preživjele žrtve torture Centralne obavještajne agencije (CIA) pozdravili su objavu detalja poražavajućeg i veoma cenzuriranog izvještaja “brutalnih” i “neefikasnih” praksi Agencije, ali su istakli kako je to tek prvi korak ka priznanju odgovornosti – te dodali da to svakako nije izvinjenje.

“Ova objava svijetu pokazuje drugu stranu, onu o ljudskim pravima”, kazao je Abdelhakim Belhadj, libijski politički disident koga su Sjedinjene Američke Države deportovale u Libiju 2004. godine, gdje je mučen tokom šest godina dok je držan u pritvoru bez optužnice.

“SAD su negirao naša ljudska prava. Željeli smo da američki narod prepozna to.”

Nakon godina odgađanja, Obavještajni odbor američkog Senata u utorak je objavio sažetak kompletnog izvještaja koji ostaje državna tajna. Detaljno se prikazuju ilegalne metode koje su provodili pripadnici CIA-e da dobiju informacije od pritvorenih, među kojima su prijetnje smrću, fizičko zlostavljanje, uskraćivanje sna, prisilno rektalno hranjenje i drugo psihološko mućenje. Većina detalja je već ranije “procurila” u javnost.

Ono što je značajno jeste činjenica da je sažetak prikazao da su takozvane “uznapredovale tehnike ispitivanja” bile “brutalne i daleko gore od onog što je CIA prikazivala” te da nisu bile ni blizu korisne u dobijanju informacija vitalnih za nacionalnu sigurnost, kako je Agencija ranije prikazivala.

Belhadj i ostali zatvorenici pozdravljaju tu objavu, no razočaran je da se njegovo ime nigdje nije navelo. U telefonskom razgovoru iz njegovog doma u Libiji, Belhadj, sada prominentni političar i vojni lider u svojoj državi, kazao je kako su američke vlasti njega i njegovu, sada trudnu suprugu Fatimu privele kada su pokušali napustiti Kinu, gdje su živjeli do 2004. godine. Tada su pokušali dobiti politički azil u Velikoj Britaniji.

Belhadj, koji je tada bio lider jedne borbene grupe koja se protivila tadašnjem diktatoru Muammaru Gaddafiju, kazao je kako je bio odveden u tajni američki zatvor, gdje je nosio vreću preko glave, visio okačen zglobovima za kuke i tučen.

Jačanje veza s Gaddafijem

Potom je SAD, u okviru nastojanja Amerikanaca i Velike Britanije da ojačaju veze s Gaddafijem, potencijalnim saveznikom u takozvanom ratu protiv terorizma, Belhadj i supruga prebačeni u libijsku prijestolnicu Tripoli. Navodi kako su ga tamo libijske vlasti i strani agenti, među kojima je bilo i Britanaca, mučili do oslobađanja 2010. godine.

Američke vlasti do danas nisu nikada priznale umiješanost u Belhadjov slučaj, niti su objasnile zašto bi bio podvrgnut navedenim torturama bez da je ikada optužen za zločin.

“Predali su nas diktatoru. Mora postojati pravda, neko mora odgovarati za to”, ističe taj Libijac.

Drugi poznati slučaj u izvještaju CIA-e tiče se Khadije al-Saadi, koja je imala 12 godina kada su SAD i Velika Britanija nju i njenu porodicu u kojoj je bilo još troje djece mlađe od nje deportovale u Libiju iz Hong Konga.

Porodica je opisala proces pritvaranja i torturu koje su obavještajne službe Libije vršile nad Khadijinim ocem Samijem al-Saadijem, poznatim Gaddafijevim protivnikom, koje je trajalo sedam godina. On je još jedna žrtva nastojanja Washingtona i Londona da ojačaju veze s libijskim diktatorom. Sami nije oslobođen do 2011. godine, kada je Gaddafi svrgnut i ubijen tokom protesta.

Skrivanje istine

Premda je njegova porodica dobila odštetu od vlade Velike Britanije 2012. godine, CIA još nije uradila ništa kako bi pokušala izgladiti stvari.

“Sada imamo tačne podatke i planove letova koji dokazuju da je CIA organizirala kompletnu operaciju”, rekla je 23-godišnja studentica Khadija. No, poput Belhadja, istakla je kako se nadala da će njeno ime biti navedeno u objavljenom izvještaju kao priznanje pogrešnih američkih poteza.

“To je najmanje što su mi dužni. Skrivanje istine je način djelovanja tirana i diktatora. Pravda se mora provesti ukoliko druge države trebaju naučiti lekcije iz ovog slučaja”, kazala je.

Možda najpoznatija žrtva ispitivanja CIA-e Moazzam Begg spomenut je u nekoliko navrata u izvještaju. On je bio oštriji u kritikama izvještaja Senata.

Begga, britansko-pakistanskog državljanina, SAD je držao u afganistanskom zatvoru Bagram i u američkoj vojnoj bazi Guantanamo na Kubi, gdje je, kako kaže, bio mučen tokom tri godine, nekada i kako bi dao lažna priznanja. Teretili su ga za veze s Al-Kaidom, ali nikada nije bio optužen za zločin.

Kaže kako mu je bio najgori trenutak u te tri godine pritvora kada je vidio “zatvorenika sa zavezanim rukama iznad glave kako visi s plafona kaveza, s kukuljicom preko glave, koga su tukli rukama i nogama sve dok nije umro”.

Begg se nalazi među onima koji traže da se sudi onim uposlenicima CIA-e koji su provodili ovakva zlostavljanja i druge “unaprijeđene taktike ispitivanja”. Razočaran je, ali ne i iznenađen činjenicom da imena ispitivača nisu objavljena u izvještaju Senata.

Obama: Priznajemo greške

Američki predsjednik Barack Obama podržao je odluku senatskog odbora za obavještajna pitanja da objavi kontroverzni izvještaj o CIA-inim tehnikama mučenja zatvorenika rekavši da, iako nikad nije “savršeno” vrijeme za objavu takvog dokumenta, važno da država javno prizna greške, javljaju agencije.

“Jedna od stvari u kojoj se razlikujemo od drugih država jest da priznamo pogreške”, rekao je u razgovoru za Telemundo.

“Napravili smo neke stvari suprotne onome što nas čini ljudima.”

Izvještaj u kojem se detaljno opisuju brutalne metode kojima se CIA koristila za ispitivanje osumnjičenika za terorizam nakon napada 11. septembra 2001. objavljen je uprkos apelima državnog sekretara Johna Kerryja i članova Kongresa da se takve informacije ne puštaju u javnost, strahujući da bi mogle potaknuti nove napade na Amerikance.

Iako Obama razumije tu zabrinutost, rekao je da je njegova administracija poduzela preventivne mjere na zaštiti američkih interesa širom svijeta.

Direktor CIA-e John Brennan priznao je da program zatvaranja i ispitivanja “ima mana i da je Agencija griješila”, ali tvrdi da su izvučene informacije “unaprijedile strateško i taktičko poznavanje neprijatelja na načine koji i danas doprinose protuterorističkoj borbi.”

Upozorenje američkim ambasadama

Američke ambasade u Afganistanu, Pakistanu i Tajlandu upozorile su građane SAD u navedenim državama na mogućnost antiameričkih protesta i nasilja nakon sinoćnjeg objavljivanja izvještaja Senata o metodama ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

U identičnim obavještenjima poslatim građanima SAD-a u ove tri države ambasade su upozorile da “objavljivanje izvještaja Obavještajnog odbora Senata o pritvaranju i ispitivanju koje je vršila Centralna obavještajna agencija bi moglo izazvati antiameričke proteste i nasilje prema američkim interesima, pa i prema državljanima SAD”, prenijela je agencija AP.

U Afganistanu i na Tajlandu se nalaze dva tajna zatvora u kojima su zatvorenici ispitivani i mučeni.

Amerikanci u Afganistanu, Pakistanu i Tajlandu su upozoreni da obraćaju pažnju na okolinu i poduzimaju neophodne mjere predostrožnosti, uključujući izbjegavanje demonstracija ili situacija u kojima bi moglo doći do konfrontacija.

Obama je tu tvrdnju doveo u pitanje.

“Informacije koje smo dobili nisu nužno bolje od onih koje dobijemo radeći stvari na ispravan način.”

Okrutnosti programa

Dodao je da ubuduće takve tehnike ispitivanja neće biti tolerirane i da će počinitelji odgovarati za kršenje zakona.

Odgovarajući na hipotetsko pitanje da SAD ponovo bude napadnut slično kao 11. septembra, američki lider je rekao da svejedno ne bi odobrio torturu opisanu u izvještaju. Naglasio je kako upravo pokušava uspostaviti liniju odgovornosti, koje do sada nije bilo, kako se takve situacije ne bi ponavljale u budućnosti.

Program pojačanog ispitivanja kojim se američka obavještajna služba CIA služila na osumnjičenima za terorizam nakon napada na Ameriku 2001. bio je mnogo okrutniji nego što je ta agencija govorila, a nije pomogao da se dođe do informacija kojima bi se ublažila ijedna prijetnja, kaže se u izvještaju američkog senatskog odbora za obavještajna pitanja objavljenom u utorak.

U tome izvještaju stoji kako je CIA zavaravala javnost i vladu u vezi s efikasnošću programa koji je provođen od 2002. do 2006. i prema kojem su ispitivani pripadnici Al-Kaide i drugi pritvorenici širom svijeta.

Izvještaj je senatski odbor pripremio na temelju petogodišnje istrage, a u njemu se kaže kako su upotrijebljene tehnike bile mnogo okrutnije nego što je CIA rekla.

“Ovaj dokument bavi se CIA-inim postupcima prema najmanje 119 osoba u tajnim prekomorskim zatvorima i upotrebom nasilnih tehnika ispitivanja koje su u nekim slučajevima ravne mučenju”, rekla je predsjednica toga senatskog odbora Dianne Feinstein.

‘Rektalno hranjenje’

Među primjerima okrutnosti CIA-inih ispitivača spominje se smrt uslijed niskih temperatura jednog zatvorenika kojeg su držali polugolog i lancima vezanog za betonski pod tajnog CIA-ina zatvora u novembru 2002. godine.

Neki zatvorenici nisu smjeli spavati i do 180 sati, katkad su im ruke bile lancima vezane nad glavom, a mučili su ih “rektalnim hranjenjem” i “rektalnom hidratacijom”, bez ikakve dokumentirane medicinske potrebe.

Izvještaj opisuje jedan tajni CIA-in zatvor, čija lokacija nije otkrivena, kao “tamnicu” u kojoj su zatvorenici u potpunome mraku, neprestano u samici u okovima, bombardiraju ih glasnim zvukovima ili muzikom, a nuždu obavljaju u kantu.

Jedan član Al-Kaide poznat kao Abu Zubaydah mučen je 83 puta simulacijom davljenja, koju CIA zove “waterboarding”. Na kraju “više uopće nije reagirao”, a voda mu je kuljala na otvorena usta. Izvještaj kaže da je taj zatvorenik kasnije reanimiran.

Izvještaj od više od 500 stranica tek je sažetak velikog izvještaja od 6.000 stranica koji će ostati tajan. U objavljenom je sažetku i 200-tinjak stranica historije programa ispitivanja i 20 opisa slučajeva ispitivanja tačno određenih zatvorenika.

CIA platila Poljskoj

U izvještaju se navodi i da je Poljska zaprijetila da će zaustaviti prijevoz zatočenika Al-Kaide u tajni zatvor CIA-e na teritoriji te evropske države, ali da je postala “fleksibilnija” pošto joj je Agencija isplatila veliki novčani iznos.

U poprilično redigiranom izvještaju ime države i dobijeni iznos su zacrnjeni, ali je iz detaljnog opisa događaja jasno da je riječ o Poljskoj.

Glasnogovornica aktuelne vlade te zemlje nije bila dostupna za komentar tog dijela izvještaja, navodi Reuters, a glasnogovornik premijera u vrijeme kad je CIA vodila tajni zatvor u Poljskoj u kojem je mučila zatvorenike Leszeka Millera nije htio ništa komentirati.

Prema jednoj presudi Evropskog suda za ljudska prava, CIA je 2002. i 2003. vodila tajni zatvor na sjeveroistoku Poljske, u selu Stare Kiejkuty i to je bio jedan iz mreže zatvora u Evropi i Aziji u kojima se CIA bavila nelegalnim aktivnostima.

To je rezultiralo velikim napetostima u odnosima Varšave i CIA-e, pa je Poljska bila spremna otkazati “gostoprimstvo” Agenciji.

“Odluka je promijenjena nakon intervencije američkog ambasadora i nakon što je Poljska dobila (zacrnjeno) miliona dolara”, navodi se u senatskom izvještaju.

Adam Bodnar, potpredsjednik poljskog Helsinškog odbora, kaže da su tadašnji poljski vlastodršci “za novac izdali poljski Ustav i sve vrijednosti koje se u njemu navode”. Poljski Ustav kaže da niko ne smije biti podvrgnut torturi ili okrutnom, nečovječnom i ponižavajućem postupku.

Američki predsjednik Obama nazvao je prije objave izvještaja poljsku premijerku Ewu Kopacz, ali sadržaj razgovora nije poznat.

Izvor: Agencije