Malala i Satyarthi primili Nobela za mir

Pakistanska djevojčica Malala Yousafzai i indijski aktivista Kailash Satyarthi u Oslu su primili Nobelovu nagradu za mir, nakon dvodnevne svečanosti u čast njihova zalaganja za prava djece.

“Djevojčica i nešto stariji muškarac, Pakistanka i Indijac, muslimanka i hinduist, oboje su simboli onoga što je potrebno svijetu: više jedinstva i bratstva među narodima”, izjavio je predsjednik Nobelova odbora Thorboern Jagland.

Malala je daleko najmlađa dobitnica Nobelove nagrade, a postala je popularna u cijelome svijetu zbog angažmana nakon što su joj 2012. u školskom autobusu talibani pucali u glavu. 

“Pričam svoju priču, ne zbog toga što je jedinstvena, nego zbog toga što nije”, izjavila je 17-godišnja Malala, koja je osnovala i zakladu koja nosi njeno ime, kao i knjiga o njenom angažmanu.

“To je priča mnogih djevojaka”, rekla je u svečanoj gradskoj vijećnici Osla, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela.

Spasio više od 80.000 djece

Satyarthi je prvi Indijac koji je dobio Nobelovu nagradu za mir. Daleko od fotografa i novinskih naslova, ovaj nepoznati šezdesetogodišnjak je bez puno buke vodio organizaciju Bachpan Bachao Andolan, odnosno pokret Save the Children, koju je osnovao 1980. godine.

Satyarthi, zaslužan za spašavanje više od 80.000 djece koja su bila prisiljena raditi poput robova, pri čemu je ponekad dolazilo i do žestokih sukoba, u Oslu je djelovao skromno, priznajući da je u sjeni Malale, prenose agencije.

“Izgubio sam dvojicu kolega”, izjavio je Satyarthi opisujući svoj angažman. “Neću nikada zaboraviti kako sam nosio mrtvo tijelo kolege koji se borio za prava djece, čak i dok sjedim ovdje čekajući da mi se dodijeli Nobelova nagrada”, rekao je.

Malala, koja je u Norvešku stigla s prijateljima i mladim aktivistima iz Pakistana, Sirije i Nigerije, susrela se s hiljadama djece, a planirano je i da otvori izložbu na kojoj je izložena njena okrvavljena haljina koju je nosila kad je napadnuta u školskom autobusu.

Izvor: Agencije


Povezane

Nobelovu nagradu za mir ove godine podijelilli su pakistanska aktivistkinja za obrazovanje Malala Yousafzai i indijski borac za prava djece Kailash Satyarthi. Nagrađeni su za istrajnu borbu protiv ugnjetavanja djece i mladih ljudi i to u trenutku kada se njihove domovine sukobljavaju oko sporne teritorije Kašmira.

Published On 10 Oct 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO