Afganistan traži odgovore SAD-a zbog mučenja

Ghani naveo da, prema sporazumu, SAD više neće moći držati zatvorenike u Afganistanu (AFP)

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani osudio je metode mučenja CIA-e, koje su detaljno opisane u izvještaju Američkog senata i zatražio informacije od SAD-a o zatvorenicima iz Afganistana.

“Afganistanska vlada strogo osuđuje ove nehumane metode mučenja“, kazao je Ghani i dodao da nema opravdanja za ovu vrstu torture u modernom svijetu.

Metode kažnjavanja

Ghani, koji je preuzeo funkciju predsjednika u septembru, nada se da da će se bilateralna saradnja između Afganistana i SAD-a poboljšati u odnosu na onu kakvu su imali kada je na vlasti bio bivši predsjednik Hamid Karzai.

“Ovo je začarani krug. Kada se osoba muči na nehuman način, onda će i reakcije, shodno tome, biti nehumane“, ustvrdio je Ghani.

Neke od metoda mučenja su, spomenute u izvještaju, rektalno hranjenje i metoda vješanja osumnjičenih za zglobove.

Osumnjičeni su mučeni u zatvoru poznatom kao Salt Pit, koji se nalazi blizu afganistanske aviobaze Bagram.

Objekat je od 2012. uglavnom pod afganistanskom kontrolom, iako je SAD još zadužen za strane zatvorenike ovog zatvora.

Ghani je u svom govoru, također, rekao da su, nažalost, i njegovi sunarodnjaci mučeni i da su njihova prava povrijeđena.

Borba za prava

 “Želimo da znamo imena tih ljudi, da bi oni bili pušteni na slobodu i da bi mi bili u mogućnosti da se borimo za njihova prava na jedan ozbiljan način“, kazao je Ghani.

Ghani je zaključio da se u budućnosti ovako nešto neće dešavati, jer na osnovu bilateralnog sigurnosnog pakta između SAD-a i Afganistana, nakon što se ova godina završi, niko ne smije preuzimati afganistanske zatvorenike ili uspostavljati zatvore u Afganistanu.

Sarah Bilal, advokatica koja predstavlja porodice pakistanskih zatvorenika u Bagramu, kazala je da nije iznenađena izvještajem CIA-e.

“Nije iznenađujuće da su ih mučili, znali smo to već godinama. Nadam se da će neke osobe odgovarati za ova mučenja, inače ovaj izvještaj nema smisla“, kazala je.

Lažna priznanja

Možda najpoznatija žrtva ispitivanja CIA-e Moazzam Begg spomenut je u nekoliko navrata u izvještaju.

On je bio oštriji u kritikama izvještaja Senata.

Begga, britansko-pakistanskog državljanina, SAD je držao u afganistanskom zatvoru Bagram i američkoj vojnoj bazi Guantanamo na Kubi gdje je, kako kaže, bio mučen tri godine, nekada i kako bi dao lažna priznanja.

Teretili su ga za veze s Al-Kaidom, ali nikada nije bio optužen za zločin.

Kaže kako mu je najgori trenutak u te tri godine pritvora bio kada je vidio “zatvorenika sa zavezanim rukama iznad glave kako visi s plafona kaveza, s kukuljicom preko glave, koga su tukli rukama i nogama sve dok nije umro”.

Begg se nalazi među onima koji traže da se sudi onim zaposlenicima CIA-e koji su provodili ovakva zlostavljanja i druge “unapređene taktike ispitivanja”. Razočaran je, ali ne i iznenađen činjenicom da imena ispitivača nisu objavljena u izvještaju Senata.

Izvor: Al Jazeera