Vazquez novi predsjednik Urugvaja

Vazquez će se morati boriti protiv rasta stope kriminala, kao i za bolje uslove školovanja (Reuters)

Kandidat vladajuće Široke fronte Tabare Vazquez izborio je mandat predsjednika države u drugom krugu predsjedničkih izbora u Urugvaju, omogućivši ljevičarskoj koaliciji zadržavanje vlasti, pokazali su rezultati glasanja.

Kandidat desne Nacionalne partije Luis Alberto Lacalle Pou priznao je poraz, nakon što su tri neslužbena izvora objavila da je Vazquez osvojio 53 posto glasova, a Pou 41 posto, prenosi Hina.

Stotine pristaša Široke koalicije proslavile su Vazquezovu pobjedu na glavnoj aveniji u Montevideu.

Vazquez (74) zamijenit će na mjestu predsjednika Josea Mujicu, poznatog po tome što živi u trošnoj kući i daje većinu zarade u dobrotvorne svrhe, a koji nije imao pravo biti predsjednik države u dva uzastopna mandata.

Urugvajski predsjednik, prema Ustavu, nema ograničen broj mandata, ali oni ne mogu biti uzastopni.

Očekuje se kako Vazquez neće bitno mijenjati Mujicinu politiku, a njegove glavne brige bit će borba s kriminalom i obrazovanje.

U prvom krugu izbora Vazquez je osvojio 47,8 posto, a Lacalle Pou 31,9 posto glasova.

I ranije bio predsjednik

Vazquez je bio predsjednik Urugvaja od 2005. do 2010. godine, a njegovu vladavinu obilježila je mješavina ekonomske politike vezane za biznis i dobrotvornih programa u cilju smanjenja siromaštva poslije krize početkom 21. stoljeća.

I njemu je, kao sada Mujici, Ustavom bilo zabranjeno da se kandidira za drugi uzastopni mandat.

Vazquez će morati da se bori protiv rasta stope kriminala, kao i za bolje uslove školovanja, što je glasače najviše zanimalo.

On je obećao da će povećati troškove za škole sa 4,5 posto na šest posto od bruto domaćeg proizvoda.

Vazquez će, također, riješiti pitanje legalizacije proizvodnje, distribucije i prodaje kanabisa, iako je manji optimista od Mujice kad se radi o tome, s obzirom na to da je rekao da će možda modificirati zakon u zavisnosti od njegovog utjecaja.

Mujicine reforme legalizacije istospolnih brakova, abortusa i marihuane donijele su Urugvaju status najliberalnije zemlje Južne Amerike, ali su odbile konzervativne glasače.

Lacalle Pou (41) u izbornoj kampanji je poručivao da će, ako bude izabran za predsjednika, ukinuti većinu ovih zakona.

Izvor: Agencije