Sukob policije i demonstranata u Hong Kongu

Policija je upotrijebila biber-sprej protiv demonstranata (Reuters)

Policija u Hong Kongu sukobila se s demonstrantima koji traže demokratske reforme kada su pokušali opkoliti sjedište Vlade.

Kako su prenijele agencije, u sukobima je povrijeđeno nekoliko osoba, a 40 je uhapšeno, prenosi Tanjug.

Policija je upotrijebila biber-sprej protiv demonstranata koji su nosili kišobrane, što je postao simbol prodemokratskog pokreta.

Nakon što su lideri studenata rekli okupljenima da će intenzivirati protest, stotine demonstranata su uspjele izgurati policajce sa početnih pozicija, ali su, ipak, bili zaustavljeni u pokušaju da prodru do kancelarije šefa Vlade Hong Konga Leunga Chun-yinga.

“Želim istinsku demokratiju”, uzvikivali su demonstranti, od kojih su mnogi nosili hirurške maske i zaštitne naočale.

Oni su naveli da žele blokirati put da bi Leunga i druge zvaničnike spriječili da u ponedjeljak ujutro dođu na posao.

Raščišćavanje ulica

Kako se jutro približavalo policija je počela da raščišćava ulice koje vode ka državnim uredima, te je rastjerala demonstrante i srušila njihove šatore nakon sukoba tokom noći.

Novinar Al Jazeere Rob McBride javio je iz Hong Konga da su stotine policajaca do jutra očistile područje, te da su odbili demonstrante za 200 metara.

McBride je javio da je tokom sinoćnjih protesta došlo do najvećeg nasilja od početka protesta krajem septembra, te da je policija bila istrajna da raščisti područje prije jutarnje gužve ponedjeljkom ujutro.

Policija je ranije upozorila da neće demonstrantima dozvoliti da “nezakonito okupiraju ulicu Lung Wo”, glavnu saobraćajnicu, koja povezuje istok i zapad Hong Konga.

McBride je izvijestio da je policija izgubila kontrolu nad glavnim mjestom protesta kada je nekoliko stotina demonstranata izašlo na ulice.

Demonstranti ističu da će pojačati proteste kako bi prinudili vlasti da im daju odgovor u vezi s njihovim zahtjevima.

Oni zahtijevaju da Vlada Hong Konga odustane od odredbe da komisija, sastavljena od pripadnika elite naklonjene Pekingu, ocjenjuje kandidate za lidera Hong Konga na izborima 2017. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije