Mogherini u Gazi: Podrška palestinskoj državnosti

Nova šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini, koja je u posjeti Gazi, pozvala je na osnivanje palestinske države, rekavši da svijet ne može sebi priuštiti jos jedan rat u Gazi.

 “Potrebna nam je palestinska država, to je konačni cilj i ovo je stav cijele EU. Nisu samo ljudi Gaze oni koji sebi ne mogu priuštiti i četvrti rat, cijeli svijet to ne može priuštiti”, rekla je Mogherini, a prenosi AFP.

”Ne možemo samo sjediti i čekati, ako budemo sjedili i čekali, to će trajati još 40 godina. Mora se djelovati sada“, dodala je Mogherini, koja je nedavno preuzela dužnost od  Catherine Ashton kao šefica diplomatije EU-a.

”Mislim da Jerusalem može i treba biti prijestolnica obje država”, rekla je Mogherini u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Izazov je pokazati da se Jerusalem može podijeliti u miru i u poštovanju”, dodala je.

Švedska priznala Palestinu

Prošle sedmice, Švedska je priznala Palestinu, što je izazvalo oštre reakcije Izraela.

Odmah nakon toga, Ministar vanjskih poslova Izraela Avigdor Lieberman pozvao je izraelskog ambasadora u Švedskoj, Isaaca Bachmana, na konsultacije, u znak protesta nakon što je Švedska postala prva zapadna država članica Evropske unije koja je priznala nezavisnu državu Palestinu.

I Francuska vlada je najavila da će u decembru glasati o prijedlogu rezolucije da se prizna palestinska država.

Rezolucijom se predlaže da Francuska “prizna svoju posvećenost principu održive palsetinske države koja živi u miru zajedno s Izraelom uz nadu će Francuska priznati suverenitet demokratske palestinske države.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Švedska je službeno priznala Palestinu. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozdravio je ovaj potez, dok ga je Izrael osudio. Švedska je prva zapadnoevropska zemlja, članica Evropske unije koja je priznala Palestinu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO