Meksiko: Studenti ubijeni, spaljeni i bačeni u rijeku

Glavni državni odvjetnik Meksika objavio je da je policija, koja je djelovala po zapovijedi lokalnog gradonačelnika, otela grupu studenata koji su nestali u rujnu na jugozapadu države i vjeruje se da su predani pripadnicima bande koji su ih ubili, zapalili njihova tijela i potom ostatke bacili u rijeku.

To je zaključak istrage o nestanku 43 meksička studenta, rekao je državni odvjetnik Jesus Murillo Karam, podsjećajući da se sigurni zaključci mogu izvući tek nakon DNK potvrde identiteta spaljenih trupla.

To će biti izazov jer je iz spaljenih posmrtnih ostataka teško je obaviti DNK identifikaciju.

“Moram identificirati, učiniti sve što mogu kako bi se identificirali, da doznamo jesu li to ti studenti”, kazao je Murillo.

Roditelji vjeruju da su živi

Roditelji studenata odmah su reagirali, poručivši da su dokazi nepotpuni i da vjeruju da su njihova djeca živa, prenosi Hina.

Skupinu studenata su 26. rujna u autobusima zaskočili naoružani muškarci. Meksička država Guerrero objavila je njihove fotografije i ponudila nagradu od milijun pezosa (blizu 74.000 dolara) za informacije koje bi dovele do nestalih studenata.

Opisujući saveznu istragu kao jednu od najkompliciranijih, Murillo je opisao što se dogodilo studentima učiteljske škole u Ayotzinapi u jugozapadnoj državi Guerrero.

Žrtve su muškarci većinom u 20-im godinama života koji u pohađali koledž, a 26. rujna su se vozili autobusima i kombijima u obližnje mjesto Igualu na prosvjed zbog finanicjskih teškoća u kojima je bila njihova škola. Od tada im se gubi svaki trag.

Murillo je objavio da su trojica muškaraca, uhićeni u vezi njihova nestanka, priznali da su pogubili veliki broj osoba za koje se vjeruje da su studenti.

Uhapšen gradonačelnik i njegova supruga

Prema njihovu iskazu, policajci su predali žrtve trojici muškaraca koji pripadaju bandi Guerreros Unidos.

Vlasti su uhitile gradonačelnika Iguale Josea Luisa Abarcu, kojeg se smatra arhitektom masovne otmice, i njegovu suprugu Mariu de los Angeles Pineda. 

Uhvaćeni su ranije ovog tjedna u Mexico Cityiu gdje su se skrivali.

Učiteljska škola koju su pohađali nestali studenti stara je više od 80 godina i poznata kao ljevičarska utvrda, a studenti su poznati po aktivizmu.

Istraga je pokazala da je gradonačelnik, kad je saznao da će studentski prosvjed omesti jedan od njegovih službenih događaja, naredio šefu policije u Iguali, Felipeu Floresu Velasquezu, da zaustavi prosvjednike.

Šef policije, koji je u međuvremenu smijenjen, u bijegu je. Vlasti su do sada uhitile 74 osobe u vezi s nestankom studenata.

Murillo je na konferenciji za novinare prikazao snimke priznanja trojice gangstera, fotografije odlagališta na kojem su tijela spaljena i grafičke i videoprikaze uklanjanja ostataka.

Nieto: Šokantno otkriće

“Oni nisu samo spalili njihova tijela s odjećom, spalili su i odjeću onih koji su u tome sudjelovali”, kazao je Murillo, dodajući da su pokušali ukloniti svaki mogući trag.

Otmica studenata izazvala je masovne prosvjede u zemlji i ozbiljno potkopala tvrdnje predsjednika Enriquea Pene Nieta da je Meksiko tijekom njegova mandata postao sigurnija zemlja.

Pena Nieto je kazao kako je otkriće šokantno i poručio da će svi koji su krivi odgovarati.

“Istraga će se provesti u cijelosti i svi odgovorni će biti kažnjeni”, poručio je meksički predsjednik.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO