Godišnjica Haiyana: Hiljade još bez doma

Tajfun je pogodio gotovo 14 miliona ljudi, dok je 4,1 miliona njih napustilo svoje domove (AP)

Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) priopćio je da je gotovo 20.000 ljudi i dalje bez krova nad glavom, iako je prošlo godinu dana nakon razornog tajfuna Haiyan na Filipinima.

U priopćenju UNHCR-a navodi se da se užurbano nastavljaju aktivnosti u vezi s rekonstrukcijom domova i infrastrukture na pogođenom području, prenosi Anadolija.

Ipak, navodi se da tisuće osoba nemaju dovoljno pitke vode i sredstava za čišćenje i higijenu.

Tajfun je prošle godine pogodio gotovo 14 milijuna osoba, dok je njih 4,1 milijuna napustilo svoje domove, od kojih se većina kasnije vratila.

Jedan od najsnažnijih tajfuna ikada

Milijuni eura donirani su stanovništvu koje se pokušava oporaviti od posljedica tajfuna Haiyan.

No, bit će potrebne godine da se završi obnova te regije. U tajfunu je oštećeno gotovo 1,4 milijuna kuća, dok je smrtno stradalo 6.300 osoba.

Tajfun Haiyan jedan je od najsnažnijih koji su ikad poharali kopno. Prema zabilježenim brzinama vjetra, Haiyan je vjerojatno najjača tropska ciklona koja je pogodila neku zemlju otkad se bilježe oluje.

Vjetrovi su puhali brzinom od 315 kilometara na sat, dok su udari vjetra dostizali i 380 kilometara na sat, podigavši valove koji su poplavili milijune domova i uništili ključnu infrastrukturu i važne objekte.

Bez domova je ostalo  gotovo četiri milijuna stanovnika u 44 pokrajine koje je tajfun pogodio. Ukupna šteta procjenjuje se na oko 12,9 milijarda dolara.

Svijećama zapaljenim na ulicama obalnoga grada Taclobana, najteže pogođenog snažnim tajfunom Haiyanom koji je prije točno godinu dana odnio oko 7.000 ljudskih života stanovnici Filipina u subotu su se prisjetili žrtava, prenose agencije.

Sjećanje na žrtve

Povorka od  5.000 stanovnika regije prošla je dijelovima obalnoga regionalnog grada Taclobana, što ga je prije godinu dana opustošio Haiyan, noseći bijele balone i svijeće. Na crkvama su se oglasila zvona, a okupljeno mnoštvo minutom šutnje odalo je počast svim poginulima i nestalima, prenosi Hina agenciju Reuters.

Preživjeli su se pridružili prosvjednom maršu koje je predvodila nekolicina premazana blatom. Na taj su način željeli istaknuti u koliko teškim uvjetima žive, osuditi vlasti jer ih zanemaruju te ih pozvati da naprave više kako bi ubuduće zaštitili stanovništvo od prirodnih katastrofa.

Od Vlade su tražili nove domove i poslove, optuživši je da je novčana sredstva namijenjena obnovi preusmjerila. Pobunili su se protiv korupcije i represije tvdeći da su izigrani, piše DPA.

Gradonačelnik Tacolbana Alfred Romualdez vodio je komemoraciju. “Važno je shvatiti da će situacije kakve je prozročio Haiyan ubuduće postati nešto uobičajeno, to je novi način života na koji se moramo pripremiti. Moramo se sjetiti onih koji su poginuli i nestali i moliti za njih”, rekao je.

Izvor: Agencije