Japan pokreće dva nuklearna reaktora

Ekolozi su unaprijed osudili odluku o pokretanju reaktora (EPA)

Guverner japanske prefekture Kagoshime dao je u petak pristanak za ponovno pokretanje nuklearnih reaktora Sendai 1 i 2, prvih u skladu s pooštrenim normama nakon nesreće u centrali Fukushima Daiichi 2011. godine.

Najviši dužnosnik lokalnih vlasti, koji ima zadnju riječ, dao je svoj pristanak na temelju garancija koje je ponudila kompanija Kyushu Electric Power, te vlada koja je spremna ponovno pokrenuti sva postrojenja ocijenjena sigurnim, prenosi Hina.

“Uzevši u obzir sve različite čimbenike, ocijenio sam da je ponovno pokretanje jedinica 1 i 2 u Sendaiju neizbježno”, izjavio je guverner Yuichiro Ito na konferenciji za novinare.

Pozitivna ocjena

Prije donošenja konačne odluke, skupština prefekture okupljena u petak ujutro poslušala je pozitivnu ocjenu o otvaranju reaktora koju je prethodnog dana navečer dao posebni odbor.

Općina Satsumasendai u kojoj se nalazi centrala prethodno je također dala svoj pristanak te je guverner odlučio da ne konsultira okolna mjesta jer ga zakon na to ne primorava.

Za Sendai, sljedeća etapa bit će potvrdan odgovor desne vlade Shinza Abea koji se ne dovodi u pitanje, a za kojim će uslijediti još neke nedovršene tehničke procedure početkom 2015.

Ekolozi su unaprijed osudili odluku Kagoshime.

Izvor: Agencije