Milioni sirijske djece ne idu u školu

Zbog sukoba u Siriji, blizu 2,8 miliona djece ne pohađa školu. Neki od njih su već tri godine van školskih klupa, a više nema ni dovoljno nastavnog kadra.

Sredina je sedmice. Allaa bi trebao biti u školi. Umjesto toga, na pauzi je dok čeka nove mušterije. Jedan je od mnogobrojne djece iz grada Deraa koja rade kako bi izdržavala porodicu.

Obrazovanje je daleko od onoga što Allaa može sebi priuštiti.

“Prodajem benzin i naftu. Moj otac, također, radi. Život je skup. Nemam drugog izbora nego da radim, pomažem ocu. Imamo mnogo male djece i ne možemo priuštiti sebi veliki luksuz”, priča Alaa.

Uništeno djetinjstvo

Ovo je rat koji vode odrasli, ali ni djeca nisu pošteđena. Čak i ako niko ne puca na njih mnogima je uništeno djetinjstvo, a morali su i napustiti školovanje.

“Djeca su najosjetljiviji dio sirijske jednačine. Najviše pate. Izložena su brojnim prijetnjama, bilo da je riječ o opasnostima koje nosi težak rad, ili onima od stalnih bombardiranja režima”, kaže jedan muškarac.

Halep je sada poznat kao “grad barel-bombi”, zbog eksplozivnih naprava koje na njega stalno izbacuju Vladini avioni. U učestalom bombardiranju stradale su i škole, a brojni nastavnici bili su primorani pobjeći.

Procjenjuje se da je od početka sukoba Ministarstvo obrazovanja izgubilo blizu jedne četvrtine nastavnika. Jedna razvojna agencija pokušava zaustaviti taj trend.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO