Deutsche Bahn traži da sud okonča štrajk

Njemačke željeznice, Deutsche Bahn, pokrenut će postupak protiv sindikata vozača vozova koji su u četvrtak započeli četverodnevni štrajk koji je paralizirao putnike i teretni promet u čitavoj zemlji, saopćila je kompanija.

Deutsche Bahn je kazao, piše Reuters, da je nevoljko odlučio ishoditi zabranu na frankfurtskom sudu, nakon što je sindikat GDL koji ima blizu 20.000 članova, odbio ponudu o pregovorima.

Putnici se u četvrtak, kako piše njemačka agencija DPA, suočavaju s prvim danom štrajka koji je izazvao javnu osudu, i najduže je zaustavljanje rada na željeznici u novijoj njemačkoj historiji, prenosi Hina.

Zaustavljen saobraćaj

Gotovo svi vozovi na dugim prugama, regionalni vozovi i putnički željeznički promet u gradovima zaustavljen je u noći na četvrtak u jedan sat, nakon što su mašinovođe napustile radna mjesta.

Radi se o šestom štrajku od početka septembra.

Vozači teretnih vozova počeli su sa štrajkom još u srijedu popodne.

Sindikat GDL kaže da se njegovi članovi neće vratiti na posao do ponedjeljka u četiri sata ujutro, čime bi to bio najduži štrajk u posljednjih 20 godina.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je sindikat i kompaniju da održe pregovore kako bi riješili sukobe o platama i radnim satima.

Izvor: Agencije