Desetine povrijeđenih u protestima u Briselu

Najavljene mjere štednje nove belgijske Vlade izazvale su proteste u na ulicama glavnog grada Belgije.

Tokom ovih protesta je povrijeđeno više desetina osoba, a protesti su i ugrozili i red vožnje u metrou, tramvajskom i autobuskom saobraćaju.

Demonstranti su se okupili ispred željezničke stanice, u sjevernom dijelu grada, odakle su nastavili protestnu šetnju glavnom ulicom, nakon čega su se sukobili s policijom.

Grupa demonstranata je u centru grada okupirala i zgradu Belgijske privredne federacije, a demonstranti su tom prilikom prevrtali i palili vozila, uklanjali saobraćajne znakove i pločnike sa trotoara.

U nasilju na protestima koji su trajali satima povrijeđeno je na desetine osoba, koje su ambulantim kolima prebačene u obližnje bolnice.

Visoke mjere štednje

Sindikati su poručili da će nastaviti s protestima ukoliko Vlada ozbiljno ne shvati proteste građana.

U protestima u Briselu učestvuje više od 100.000 ljudi, a ove demonstracije su početak niza protesta koji se očekuju u sljedećih nekoliko sedmica.

Riječ je o protuofanzivi sindikata, socijalista, zelenih i stranaka kranje ljevice protiv mjera koje je najavila Vlada premijera Charlesa Michela.

Vladu čine tri flamanske desne stranke i Michelovi frankofoni liberali.

Vlada, koja je dužnost preuzela u okktobru, najavila je mjere štednje od 11 milijardi eura u sljedećih pet godina, a te mjere uključuju prijedlog da se sljedeće godine preskoči indeksacija plata i socijalnih prihoda.

U Belgiji je na snazi zakon kojim se automatski povećavaju plate i socijalna prihodi u visini inflacije, zatim produženje radnog vijeka sa 65 na 67 godina života od 2030. godine.

Najavljen niz štrajkova

Mjere štednje predviđene su u području kulture, naučnog istraživanja, javnih usluga, a Vlada kaže da je te mjere poduzela kako bi budžetski deficit održala u okvirima koje dopuštaju pravila Evropske unije te kako bi stvorila bolje uvjete za privredu nižim porezima radi povećanja konkurentnosti.

Sindikati su najavili niz štrakova po belgijskim pokrajinama sljedećih sedmica, a kao kulminacija najavljen je  štrajk u cijeloj zemlji 15. decembra.

Ovo su najveće demonstracije u posljednjih nekoliko godina.

Demonstracije na nivou cijele države protiv mjera štednje održane su u decembru 2011. i u februaru prošle godine, kada se odazvalo između 50.000 i 80.000 ljudi.

U jednom trenutku došlo je do okršaja između demonstranata i policije, koja je upotrijebila suzavac i vodene topove.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon više od četiri mjeseca krize vlasti, novu belgijsku Vladu desnog centra vodit će Charles Michel, najmlađi premijer u posljednje 174 godine.

Published On 11 Oct 2014

Prema probnom dogovoru koalicije, lider pokreta MR, Charles Michel, bit će drugi frankofoni premijer Belgije zaredom.

Published On 07 Oct 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO