Britanski vojnici obučavaju Pešmerge

Tri godine nakon povlačenja trupa iz Iraka, Velika Britanija pojačava vojno prisustvo u toj državi. Britanski vojnici obučavaju i naoružavaju kurdske snage, poznatije kao Pešmerge.

Pešmerge kažu da im je potrebna vatrena moć kako bi imali bar neke izglede u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Teške mitraljeze Pešmergama je donirala britanska vojska, oružje ima domet od blizu dva kilometra, a može ispaliti i do 500 metaka u minuti.

Ovo je značajno pojačanje za slabo opremljene kurdske vojnike, koji se protiv ISIL-a bore na sjevernoiračkom frontu, dugom više od 1.000 kilometara.

Sigurnosne mjere su stroge. Britanski ministar odbrane Michael Fallon doputovao je u Erbil, glavni grad kurdske regije u Iraku. Tada je obećao još naoružanja, kao i obuku.

Ništa bez operacija na terenu

“Sami zračni udari neće spasiti Kobani. Moraju se voditi operacije na terenu, a uz pomoć zračnih udara. Još smo odlučniji da ovim ljudima pružimo potrebnu obuku, oružje i municiju”, kaže Fallon

U jednom kampu Pešmerge obučavaju britanski vojnici iz Drugog bataljona Jorkširske regimente. Sjedinjene Američke Države i Njemačka su, također, naoružali Pešmerge.

Snage iračkih Kurda tvrde kako nedavno ne bi bili u stanju osloboditi Rabiju, na granici sa Sirijom, i druge gradove bez pomoći koalicijskih zračnih udara. Ipak, višesedmično bombardiranje Kobanija nije bilo dovoljno da primora ISIL  na povlačenje iz tog grada.

Postavlja se pitanje – jesu li Pešmerge spremne za borbu protiv ISIL-a u gradskim zonama, kao što je to slučaj s Mosulom, gdje živi veliki broj civila?

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO