Izraelski vojnici čizmama gazili po Al-Aqsi


Izvor: Qpress / Facebook

Direktor Islamskog vakufa Al-Aksa Sheikh Azzam Al-Khatib potvrdio da su izraelski vojnici ušli u samu džamiju prvi put nakon 1967.

Izraelski vojnici su prvi put nakon 1967. godine ušli u kompleks džamije al-Aqsa i unutar same kupole bogomolje čizmama gazali po mihrabu.

Direktor Islamskog vakufa Al-Aqsa Sheikh Azzam Al-Khatib potvrdio je za Anadoliju da su izraelski vojnici ušli unutar same džamije.

Blizu 300 izraelskih vojnika je ušlo u džamiju al-Aqsa, potvrdio je on i dodao da je jedna grupa vojnika ušla u vojničkim čizmama unutar same džamije, u dio u kojem se nalaze mihrab i minber.

Istakao je da je ovo prvi put da su izraelski vojnici u čizmama ušli u džamiju Al-Aqsa nakon 1967. godine.

“Ovo je vrlo opasno. Ovo se nije odavno desilo. Ne može se prihvatiti ovo što rade. Izrael će odgovarati za ovakve postupke”, kazao je Al-Khatib.

Izraelske snage sigurnosti u srijedu su ušle u kompleks džamije Al-Aqsa i ondje se sukobile s Palestincima koji su na njih bacali kamenje, izvijestili su ranije dužnosnici.

Svakodnevni sukobi između izraelskih snaga sigurnosti i Palestinaca na ulicama Istočnog Jerusalema i u kompleksu Al-Aqse potiču bojazan međunarodne zajednice od nove palestinske intifade.

Kamenje i petarde

Izraelska policija tvrdi da su Palestinci počeli bacati kamenje i petarde na policajce samo nekoliko minuta prije nego što je Brdo Hrama otvoreno za posjetitelje.

“Policija je ušla u ovo područje te potisnula maskirane pobunjenike, a oni su se povukli u džamiju Al-Aqsu. Policija je zatvorila ulazna vrata džamije ne ušavši u nju”, rekao je glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld dodavši da je sada situacija pod kontrolom.

No upravitelj Al-Aqse Omar Alkesvani je rekao da je policija ušla u džamiju te da je u sukobu ozlijeđeno 20 ljudi.

Do sukoba je došlo dok traju napetosti oko desničarskih Jevreja koji zahtjevaju da se mole unutar kompleksa, te oko ekspanzije izraelskih naselja u Istočnom Jerusalemu.

U drugom incidentu dana u Jerusalemu, muškarac se u Istočnom Jeursalemu zabio automobilom na željeznički peron na kojem se nalazilo dosta ljudi, u incidentu za koji je policija rekla da je “namjeran napad”.

Policija je ustrijelila i ubila vozača nakon što je navodno napao policajce pajserom.

Izvor: Agencije