Pripadnici ISIL-a trguju jezidi ženama

Jedan od boraca na snimku izjavljuje da bi za jezidi devojku platio 300 eura ili dao svoj pištolj, dok drugi nudi 500 eura (EPA)

Pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant su objavili novi videosnimak, na kojem pričaju o tome kako su kupovali žene i djevojke iz manjinske zajednice jezidi i prodavali ih kao seksualno roblje, a ranije  su ih oteli u Iraku.

Video postavljen na YouTube, prikazuje pripadnike ISIL-a kako opušteno ćaskaju o tome kako trguju ženama.

„Danas je pijačni dan za roblje”, kaže mladi pripadnik ISIL-a“, na početku snimka.

Jedan od boraca na snimku izjavljuje da bi za jezidi devojku platio 300 eura ili dao svoj pištolj, dok drugi nudi 500 eura.

Pripadnici ISIL-a, koji, prema snimku s engleskim titlovima, nemaju više od 20-ak godina, razgovaraju i o tome da možda zadrže poneku devojku za sebe.

Svako može da radi šta hoće sa svojim ulovom, kaže jedan od njih.

„Ko hoće da proda, ja mogu da kupim, braćo moja. A ako hoćete da mi je poklonite, također ću je uzeti“ , dodaje on.

Razlog za zračne udare

Deseci hiljada jezida, manjine koja uglavnom živi u sjevernom Iraku, raseljeni su u regionu od početka ISIL-ovog djelovanja prije četiri mjeseca.

Lideri jezida i brojne organizacije za ljudska prava u augustu su upozorili da je ta mala zajednica suočena s genocidom i Washington je tu prijetnju naveo kao jedan od glavnih razloga za izvođenje zračnih udara na položaje ISIL-a.

Hiljade jezida su u augustu danima bile opkoljene na jednoj planini u planinskom vijencu Sindžar, dok su mnogi pobijeni, a sudbina stotina nestalih žena i djece i dalje je nepoznata, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije