Kijev uplatio prvi dio duga Gazpromu

EU, Rusija i Ukrajina dogovorile su da Kijev plati 1,4 milijardi dolara za isporučeni plin (AP)
EU, Rusija i Ukrajina dogovorile su da Kijev plati 1,4 milijardi dolara za isporučeni plin (AP)

Kijev je priopćio da je ruskoj naftnoj kompaniji Gazprom platio 1,45 milijardi dolara duga, što je prvi uvjet za nastavak isporuke ruskog plina Ukrajini, koja je obustavljena u lipnju.

Ukrajinska naftna kompanija Naftogaz uplatila je Gazpromu 1,45 milijardi dolara, što je prva tranša duga od 3,1 milijardu dolara, koji Kijev treba podmiriti do kraja godine, priopćeno je iz Naftogaza, prenosi Srna.

Ukrajina plaća 1,65 milijardi do kraja godine

Nakon nekoliko rundi pregovora, EU, Rusija i Ukrajina dogovorile su se prošli tjedan da Kijev plati 1,4 milijardi dolara za plin isporučen od studenog do prosinca 2013. i početkom 2014. godine.

Ukrajina će platiti još 1,65 milijardi dolara do kraja ove godine, podsjeća AFP.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Ukrajina je ranije priopćila da je spremna platiti Rusiji dug od 3,1 milijardu eura jer trenutačno, kako je rekao premijer te države Arsenij Jacenjuk, Ukrajina preživljava samo zahvaljujući reverzibilnim isporukama plina iz Europe.

Jacenjuk: EU jamac cijene 

Nova dogovorena cijena plina je 378 dolara za tisuću kubnih metara, ali, kako je naglasio Jacenjuk, ona je samo privremena i vrijedit će šest mjeseci.

Konačnu odluku o cijeni i uvjetima isporuke ruskog plina, kako je rekao, donijet će Štokholmski arbitražni sud.

Pritom će, prema riječima ukrajinskog premijera, EU biti jamac cijene ruskog plina za Ukrajinu, kroz mehanizam kompenzacije.

Prema uvjetima novog sporazuma, daljnje isporuke plina Rusija će realizirati po sustavu pretplate u količinama koje odredi Ukrajina, naglasio je Jacenjuk.

Izvor: Agencije


Povezane

Moskva je prekinula isporuke plina Ukrajini zbog neplaćenih dugova i neslaganja oko cijene što je izazvalo strahovanja da bi ruske isporuke plina Evropi preko Ukrajine mogle biti poremećene ove zime.

19 Oct 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO