SAD u fokusu spora između Izraela i Palestine

SAD i međunarodna zajednica priznaju Istočni Jerusalem kao okupiranu teritoriju (Reuters)

Slučaj pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Američkih Država o 12-godišnjem Izraelcu doveo je službeni Washington u težak položaj, u trenutku kada ta zemlja pokušava izgraditi kredibilitet neutralne mirovne snage između Izraelaca i Palestinaca.

U ponedjeljak će devet sudija razmatrati da li Obamina administracija mora poštivati zakon Kongresa, koji dozvoljava američkim građanima rođenim u Jerusalemu da imaju upisan Izrael kao mjesto rođenja.

SAD je odbio primjenjivati ovaj zakon još od njegovog stupanja na snagu 2002. godine, a pravno pitanje koje se postavlja je da li nepoštivanje ovog zakona ustvari znači kršenje predsjednikovog ekskluzivnog prava na priznanje stranih država.

Decenija pravne borbe

Slučaj su pokrenuli Ari i Naomi Zivotofsky, roditelji američkog građanina Menachema Zivotofskog, rođenog u Jerusalemu.

Podnijeli su tužbu i tražili da u pasošu Izrael bude upisan kao mjesto rođenja njihovog sina, umjesto Jerusalem.

Pravna borba se deset godina povlači od suda do suda.

Obamina administracija strahuje da, ukoliko dozvoli upisivanje države Izrael, to može biti shvaćeno kao podrška izraelskom suverenitetu nad Jerusalemom, što je vruća tema.

Dok SAD i međunarodna zajednica priznaju Istočni Jerusalem kao okupiranu palestinsku teritoriju, od koje Palestinci žele napraviti svoj glavni grad, Izrael tvrdi da je cijeli grad „vječni, nedjeljivi glavni grad“.

Pregovori o statusu Jerusalema se dugo smatraju ključnim za svaki potencijalni mirovni dogovor između Izraelaca i Palestinaca.

Najnoviji mirovni pregovori kojim je posredovao SAD, propali su u aprilu.

Napetosti su veće nego što je uobičajeno u Jerusalemu, nakon što je Izrael u četvrtak privremeno zatvorio pristup džamiji Al-Aqsa, poslije napada jevrejskog aktiviste koji želi njeno uništenje.

Priznanje suvereniteta

Nasilni sukobi izbili su širom grada.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je nedavno najavio širenje naselja u palestinske četvrti u Istočnom Jerusalemu – čime je dodatno doprinio rastu napetosti i što je naišlo na osudu SAD-a i međunarodne zajednice, koja smatra da su sve aktivnosti na okupiranoj teritoriji ilegalne.

Stručnjaci smatraju da bi odluka Ustavnog suda, kojom se de facto priznaje izraelski suverenitet nad gradom, mogla pogoršati situaciju.

„Posljednja stvar koju želite je da SAD dođe i potkopa kredibilitet procesa“, rekao je Daniel Kurtzer, koji je bio američki ambasador u Izraelu od 2001. do 2005. godine, a sad je profesor na univerzitetu Princeton.

Stav State Departmenta je da bi sudski poraz američke Vlade svuda u svijetu bio viđen kao preokret američke politike koji može uzrokovati „nepopravljivu štetu“ Vladinom utjecaju u mirovnom procesu, prema navodima u sudskom spisu.

Obamina administracija, uprkos prigovorima članova Konresa, rekla je sudu da samo predsjednik ima pravo donositi ključne odluke o vanjskoj politici.

Ukoliko bi se počeo primjenjivati, zakon bi poslao poruku da je „SAD odlučio da Izrael ostvaruje suverenitet nad Jerusalemom“, rekli su advokati Obamine administracije.

Američko-arapski diskriminacijski komitet je jedina propalestinska grupa koja je podržala Vladu SAD-a, rekavši da zakon diskriminira Amerikance palestinskog naslijeđa, jer ne dozvoljava Amerikancima rođenim u Jerusalemu da u pasoš, kao mjesto rođenja, upišu Palestinu.

Zakon daje prednost jednima, ali ne i drugima, rekao je pravni direktor grupe, Abed Ayoub.

Izvor: Al Jazeera i agencije