SAD jača provjere putnika iz Evrope i Azije

Osobe iz zemalja koje u SAD ulaze bez vize morat će ispuniti elektronski zahtjev i dati dodatne informacije (Reuters)

Sjedinjene Američke Države, zabrinute zbog stranih boraca iz Sirije i Iraka, pojačale su sigurnosne provjere putnika iz nekih zemalja, većinom iz Europe i Azije, čijim građanima ne treba viza za ulazak u SAD, prenosi Hina.

Ministar domovinske sigurnosti Jeh Johnson rekao je da će osobe iz zemalja koje u SAD ulaze bez vize morati ispuniti elektronski zahtjev u kojem će morati dati dodatne informacije kako bi im se dopustio ulazak na američki teritorij.

Više podataka o putnicima

“Ovu mjeru poduzimamo u cilju jačanja sigurnosti pri bezviznom ulasku u zemlju, kako bismo doznali više podataka o putnicima iz zemalja za koje ne vrijedi vizni režim”, poručio je Johnson u pisanoj izjavi.

Time se pokušava umanjiti sigurnosna prijetnja koju bi mogli predstavljati strani borci u Siriji koji imaju putovnice zapadnih zemalja, pa zato ne izazivaju sumnju u zračnim lukama i drugim graničnim prijelazima u SAD-u.

Prema podacima State Departmenta, među 38 zemalja čiji državljani ne trebaju vizu za ulazak u SAD su Velika Britanija, Francuska, Njemačka i druge europske zemlje te Japan, Tajvan, Singapur i Južna Koreja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO