NATO: Provokativnije rute ruskih aviona

Većina ruskih letova odvija se u međunarodnom zračnom prostoru nad Baltičkim i Sjevernim morem te nad Atlantskim okeanom (Reuters)

Vodeći vojni komandant NATO-a je izjavio da su u nedavnim upadima ruskih aviona u evropski zračni prostor učestvovale i veće, kompleksnije formacije aviona, koje su letjele “provokativnijim” rutama nego inače, prenose agencije.

Američki general zračnih snaga Philip Breedlove, vrhovni saveznički komandant u Evropi, rekao je da NATO nije s ruskim čelnicima raspravljao o tim letovima, jer su upadi razmjerno česti i o njima se uglavnom ne razgovara sve dok su izvedeni profesionalno i sigurno.

“Zanimljivo je da su uvijek u takvim upadima učestvovale male grupe aviona, ponekad jedan ili najviše dva”, kazao je Breedlove novinarima u Pentagonu.

“A prošle sedmice, bile su to veće i složenije formacije aviona, koje su ulazile dublje i, rekao bih, išle provokativnijom putanjom.”

Nenajavljeni letovi

Ruski letovi događaju se nakon višemjesečne napetosti u vezi s Ukrajinom, jer je Moskva početkom godine anektirala ukrajinski poluotok Krim, a podržava i separatiste koji su ustali protiv Vlade u Kijevu.

Većina ruskih letova odvija se u međunarodnom zračnom prostoru nad Baltičkim i Sjevernim morem te nad Atlantskim okeanom, rekao je jedan američki zvaničnik.

Ti su letovi nenajavljeni, iako je Rusija pristala na najavljivanje, u skladu s ugovorima o civilnoj avijaciji, dodao je Breedlove.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO