Najskuplji kongresni izbori u SAD-u

Pred kongresne izbore u utorak u Sjedinjenim Američkim Državama, na kojima se bira potpuni saziv Predstavničkog doma i trećina Senata, ulažu se posljednji napori da se pridobiju glasači.

Televizijski programi su puni političkih poruka, a analitičari kažu da su ovo najskuplji kongresni izbori ikada. Ivica Puljić je istražio koliki je uticaj novca na biranje kongresmena i senatora.

Ovogodišnji kongresni izbori koštaju gotovo četiri milijarde dolara, uz predviđanja da bi predsjednički izbori 2016. godine mogli stajati više od deset milijardi dolara.

“Novac je potrošen relativno jednako, obje stranke imaju dovoljno fondova, tako da ne mislim kako će to imati izravan učinak na pravac u kojem se kreću izbori. No, građani bi trebali biti zabrinuti odakle dolazi sav taj novac”, rekao je John Fortier, analitičar Dvostranačkog političkog centra.

Posljedica je to odluke Vrhovnog suda SAD-a, koja ne dopušta ograničavanje donacija. Najveći pojedinačni donatori za republikance su braća Charles i David Koch, vlasnici korporacije Koch Industries, peti na popisu najbogatijih ljudi svijeta.

Oni, novcem zarađenim u naftnoj i kemijskoj industriji, bogato nagrađuju političke konzervativce.

Demokrate se odriču predsjednika

“Bilo je veoma teško, bolje reći nemoguće, saznati koliko su novca potrošili na američku politiku. Vjerojatno najmanje stotinu milijuna dolara od 1980. godine”, kaže Jane Meyer, novinarka New Yorkera.

I to ne računajući predstojeće izbore. I demokrate imaju bogate donatore. Osim toga, računaju na veliki broj malih donacija. Evo što šalju nekoliko puta na dan, ako ste posjetili njihovu web-stranicu… Mogu li se izbori kupiti novcem?

“Novac ne kupuje izbore. Novcem se kupuju stvari kojima se pokušavaju kupiti izbori. Novac kupuje osoblje, propagandne poruke, plaćaju se putovanja…”, smatra Kenneth Goldstein, profesor na Sveučilištu San Francisco.

Spomenute su političke reklamne poruke. Nikada ih nije bilo više i nikada nisu bile negativnije. I nikada se demokrate nisu više odricali svog predsjednika.

Prema podacima Saveznog izbornog odbora, obje će stranke potrošiti 2,4 milijarde dolara na političke reklamne poruke. “Unatoč tome Istraživački centar Gallup objavljuje da samo 15 posto Amerikanaca pobliže prati izbornu kampanju”, izvještava iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Američki Senat prihvatio je prijedlog dvogodišnjeg budžeta, čime su okončani mjeseci političkih previranja. Novim budžetom eliminirani su automatski rezovi i tako ukinuta mogućnost ponovnog gašenja vladinih agencija. Ali, nemaju svi Amerikanci razlog za slavlje.

Published On 19 Dec 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO