Jemen: Ubistva političara se nastavljaju

Istaknuti jemenski političar Mohamed Abdul Malik al-Mutawakil ubijen je u glavnom gradu Sani. Aktivno je sudjelovao u pregovorima o uspostavljanju primirja između pobunjenika i vlasti u Jemenu. Članovi porodice kažu da je na njega pucao napadač na motoru. Predsjednik Jemena naredio je hitnu istragu.

Bio je važna politička figura u Jemenu. Političar liberalnih stavova, pisac, profesor i aktivista za ljudska prava. Mnogi su Mutavakila vidjeli kao nekoga ko bi mogao biti spona između različitih političkih partija. Njegovo ubistvo pokrenulo je široku osudu. Neki od njegovih univerzitetskih kolega održali su proteste.

“Ovaj užasni zločin dio je ozbiljnih napada kojima je izložena akademska zajednica Univerziteta u Sani.To je direktan pokušaj napada na stabilnost i sigurnost ove zemlje”, rekao je Mohamde al-Dhahir sa Univerziteta u Sani.

Izazivanje nemira i Haosa

U saopćenju je predsjednik Jemena Abd Rabbug Mansur Hadi rekao da je “ubistvo pokušaj umanjivanja napora da se zemlja izvuče iz trenutke krize, a s namjerom da se izazovu nemiri i haos”.

Mutawakil je pripadao grupi Zaidi, koja je šiitska, poput grupe Husi, čiji su pripadnici u septembru preuzeli kontrolu nad glavnim gradom i još nekoliko jemenskih provincija. Oni su, također, osudili ubistvo i okrivili vlast za nepružanje bezbjednosti građanima.

Grupa Zadi je poslala desetine boraca u grad Jabalaraz, na zapadu Jemena, gdje su postavili kontrolne punktove na nekoliko važnih saobraćajnica. U subotnjem napadu na taj grad borci Al-Kaide ubili su 20 jemenskih vojnika.

Borbe se nastavljaju širom zemlje, a Mutawakilova smrt mogla bi samo još više produbiti podjele i krizu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Šiitski pobunjenici Husi, u pokušajima da prošire dominaciju nad centralnim dijelom zemlje, nailaze na oštar otpor sunitskih plemenskih snaga.

Published On 25 Oct 2014

Nastavljeni sukobi između pokreta Husi i sunitskih plemena, a u borbu se uključila i Al-Kaida na arapskom poluotoku.

Published On 21 Oct 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO