Izrael odobrio gradnju 500 stanova u Jerusalemu

Nastavak izraelske kolonizacije je važan faktor porasta napetosti između Izraelca i Palestinaca (AFP)

Izraelsko Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je zeleno svjetlo za izgradnju 500 stanova u Istočnom Jerusalemu, iako je ovaj plan izazvao nedavno palestinsku i međunarodnu osudu, saopćila je nevladina organizacija Mir sada, prenose agencije.

Ovaj program od 500 stanova u kolonijskoj četvrti Ramat Shlomo dio je dva projekta za koje je premijer Benjamin Netanyahu dao instrukciju 27. oktobra da se ubrzaju, precizirala je za agenciju AFP Hagit Ofran, glasnogovornica nevladine organizacije Mir sada koja se protivi koloniji.

“Prvi projekat se odnosi na 660 stanova. S drugim projektom, koji se odnosi na 400 stanova u židovskoj koloniji Har Homa, to je više od 1.000 stanova za koje premijer želi ubrzavanje izgradnje”, rekala je Ofran.

Nastavak izraelske kolonizacije je važan faktor porasta napetosti između Izraelca i Palestinaca u Istočnom Jerusalemu, palestinskom dijelu grada koji je Izrael okupirao.

‘Država naseljenika’

Ova odluka je Izraelu ponovo donijela velike kritike, posebno SAD-a i Evropske unije.

“Izrael ima apsolutno pravo graditi u jevrejskim naseljima, a Palesticni su razumjeli da će ova područja ostati pod kontrolom Izraela u sklopu bilo kojeg mirovnog dogovora”, rekao je Netanyahu prije nekoliko dana.

Ofran je kazala da su planovi o gradnji u zastoju od 2006. godine, ali da će sa novim odobrenjem izgradnja moći početi za šest do 12 mjeseci.

“Odluka da se ide prema Ramat Shlomou je neodgovorna. To pokazuje da Netanyahu ne želi rješenje s dvije države, samo državu naseljenika”, dodala je Ofran.

Izvor: Agencije