Bespilotne letjelice sigurnosna prijetnja

Bespilotne letjelice, poput one koja je prije tri sedmice prouzrokovala prekid nogometne utakmice Srbija – Albanija, u svijetu postavljaju sve veći sigurnosni problem. Tako je Kina, naprimjer, napravila spravu kojom bespilotnu letjelicu može onesposobiti pet sekundi nakon što je locira.

Francuske vlasti, pak, kažu da su zapazile tajanstvene letjelice iznad nuklearnih elektrana. Ne znaju otkuda dolaze ni ko ih kontrolira.

Nadlijetanje bespilotnom letjelicom pet kilometara od nuklearnih elektrana u Francuskoj je protuzakonito, no lebdećih dronova ima posvuda. Jedan je zapažen iznad jedne elektrane oko 150 kilometara istočno od Pariza, u mjestu Nogent sur Seine.

Velike i za eksploziv

Niko nije preuzeo odgovornost za letove, koji su često pod okriljem noći. Vodeći stručnjak za nuklearnu sigurnost i savjetnik francuske Vlade Mycle Schneider rekao je Al Jazeeri da postoji razlog za uzbunu.

“Nema sumnje, neko vrlo jednostavno može izmisliti scenarij koji bi mogao biti potpuno katastrofalan. Te male letjelice dovoljno su velike da nose male količine eksploziva”, govori Schneider.

Dronovi su zapaženi već na petnaestak lokacija. Sa 58 nuklearnih reaktora, Francuska je najovisnija zemlja o nuklearnoj energiji na svijetu. Vlada smanjuje rizik i kaže da elektrane mogu podnijeti potrese i padove aviona.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO