Urugvajci u nedjelju biraju novog predsjednika

U prvom krugu izbora Vazquez je osvojio 47,8 posto, a Lacalle (na slici) 31,9 posto glasova (EPA)

Ispitivanja javnog mnijenja predviđaju da će se urugvajski predsjednički kandidat i bivši predsjednik Tabare Vazquez, u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, nakon četiri godine pauze, ponovo vratiti na dužnost predsjednika države.

Prema agenciji Equipos Consultores, Vazquez (74), kandidat vladajuće lijeve koalicije Široki front, osvojit će 54,5 posto glasova, a njegov protukandidat Louis Lacalle Pou (41) iz konzervativnog Narodnog fronta blizu 40 posto.

U prvom krugu izbora održanom prije mjesec dana Vazquez je osvojio 47,8 posto, a Lacalle 31,9 posto glasova, prenosi agencija Hina.

Stručnjaci smatraju da Vazquez vodi u anketama ponajviše zbog percepcije birača da zemlja prolazi kroz dobro ekonomsko razdoblje, ovogodišnji rast je 4,4 posto, i zbog popularnosti aktuelnog ljevičarskog predsjednika Josea Mujice.

Ekonomske i društvene reforme

“Tabare Vazquez će biti izabran za predsjednika, pobijedit će s velikom razlikom, čak bi mogao nadmašiti broj Mujicinih glasova prije pet godina”, rekao je analitičar Ignacio Zuasnabar.

Mujica je tada u drugom krugu pobijedio s 54,6 posto glasova.

Njegov petogodišnji mandat bio je obilježen ekonomskim i društvenim reformama.

Nasljedniku će ostaviti zemlju u mnogo boljem ekonomskom stanju nego što je bila 2009. godine, s manje siromašnih i manje beskućnika.

Urugvajski predsjednik prema Ustavu nema ograničen broj mandata, ali oni ne mogu biti uzastopni.

Vazquez je bio predsjednik od 2005. do 2010. godine i napustio je ured s rekordnom popularnošću od 80 posto.

Ako pobijedi, Vazquez neće bitno mijenjati Mujicinu politiku, a njegove glavne brige bit će borba s kriminalom i obrazovanje.

Rast broja ubistava

Iako je Urugvaj jedna od najsigurnijih zemalja u regiji, pljački je pet puta više nego prije 20 godina, a broj ubistava je porastao za 80 posto.

Mujica je taj problem pokušao riješiti reformom policije i legalizacijom prodaje marihuane, kako bi oslabio bande krijumčara, ali do sada stopa kriminala nije pala.

Urugvajce zabrinjavaju i njihove škole.

U 2012. godini njihova je zemlja bila 56. od 65 u standardiziranim testovima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u čitanju, matematici i fizici.

Izvor: Agencije