S. Koreja: Kimova sestra na visokoj funkciji

Kim Yo-jong povremeno se pojavljivala u pratnji brata, ali bez posebne funkcije (EPA)

Kim Yo-jong, mlađa sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, postavljena je na rukovodeću poziciju u vladajućoj Radničkoj partiji, javile su u četvrtak agencije.

Središnja novinska agencija Sjeverne Koreje javila je da je ona službeno zamjenica direktora odjela u Centralnom komitetu te stranke.

Prema navodima južnokorejske agencije Yonhap, Kim je bila u pratnji lidera Sjeverne Koreje prilikom obilaska studija za snimanje crtanih filmova u Pjongjangu.

Školovanje u Švicarskoj

Agencija France Press navodi da nisu jasna zaduženja Kim u Radničkoj partiji, ali da analitičari ocjenjuju da je ili zadužena za kadrove ili za propagandu, prenosi Tanjug.

Prvi put se pojavila u javnosti na sprovodu oca i dugogodišnjeg lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-ila u prosincu 2011. godine, da bi se od tada povremeno pojavljivala u pratnji brata, ali bez posebne funkcije koja bi je pratila, navela je francuska agencija.

Pretpostavlja se da ona ima 27 godina i, prema nekim informacijama, školovala se u Švicarskoj.

Ranije se u južnokorejskoj štampi pojavila nepotvrđena informacija da je bila rukovodilac u bankama i na čelu nekoliko turističkih i željezničkih projekata u toj zemlji, prenio je Tass.

Jedina na položaju

Trenutačno je jedina iz obitelji lidera Demokratske Narodne Republike Koreje koja je na položaju.

Liderova tetka Kim Kyong-hui je bila na visokoj funkciji u partijskoj hijerarhiji, ali se o njoj ništa ne zna od prosinca prošle godine kada je njezin suprug – bivši “čovjek broj dva” u Sjevernoj Koreji Jang Sung-taek – optužen za izdaju i frakcionašenje te pogubljen.

AFP navodi nagađanja da je Kim pripremljena za ulogu koju je imala njihova 68-godišnja tetka koja je godinama bila bliska suradnica njezinog pokojnog brata s visokim funkcijama u partiji i činom generala sa četiri zvjezdice.

U Seulu vjeruju da je Kim zadužena u partiji za propagandu, u odjelu u kojem je radio i njezin otac Kim Jong-il i pripreman da bude lider Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije