EU šalje 5.000 ljekara u borbu protiv ebole

Gotovo svi smrtni slučajevi zabilježeni su u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji (EPA)
Gotovo svi smrtni slučajevi zabilježeni su u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji (EPA)

Europska komisija je počela od članica Europske unije tražiti dodatne financije protiv epidemije ebole u Africi, uključujući i mobilizaciju 5.000 liječnika i više tisuća medicinskih djelatnika, naveo je neimenovani izvor u Bruxellesu, a prenosi AFP.

Povjerenici Humanitarne pomoći Christos Stylianides te zdravstva Vytenis Andriukaitis vode kontakte u tom smjeru sa svih 28 članica EU-a jer je, zbog ozbiljnosti situacije, potrebna trenutačna reakcija, dodao je isti izvor.

Andriukaitis je na društvenoj mreži Twitter napisao da je nazvao ministre 14 država članica i tražio od njih da pošalju medicinsko osoblje u zemlje zahvaćene ebolom, na što je dobio pozitivne odgovore.

On treba nastaviti kontakte sa svim državama članicma, dok Stylianides koji je, također, koordinator EU-a protiv ebole, poduzima slične korake kod ministara svog polja nadležnosti, precizirao je isti izvor.

Milijarda za borbu protiv ebole

Komisija je tražila mobiliziranje 5.000 liječnika i više tisuća bolničkog osoblja, kao i financijska i logistička sredstva, posebice prijevoza, objasnio je.

Medicinsko osoblje može biti mješovitog sastava, uključujući liječnike koje bi poslale i financirale države članice, osoblje mobilizirano u okviru programa koje bi kofinancirala EU, kao i dragovoljci nevladinih organizacija.

Komisija je već istaknula hitnu potrebu za epidemiolozima i mobilnim ekipama za borbu protiv epidemije u najudaljenijim selima i zonama.

Po povratku sredinom studenoga iz triju zemalja u epicentru epidemije – Sijera Leonea, Liberije i Gvineje – dvojica povjerenika su odlučila ubrzati europsku mobilizaciju zbog ozbiljnosti stanja na terenu.

Do sada se EU obvezala dati na raspolaganje više od milijarde eura za borbu protiv ebole, od kojih je 373 milijuna obećala Komisija.

Do sada 5.689 umrlih

Povjerenik Stylinaides je pred Europskim parlametom istaknuo da je potrebno učiniti više za ispunjavanje praznina i jačanje koordinacije na terenu.

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je kako je do sada od ebole umrlo 5.689 osoba, dok je 15.935 osoba inficirano u osam zemalja, u najgoroj epidemiji te bolesti u povijesti.

Gotovo svi smrtni slučajevi, s izuzetkom njih 15, zabilježeni su u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji, koje predstavljaju tri najviše pogođene zemlje.

U tim zemljama proteklog tjedna registrirano je 600 novih slučajeva.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO