Egipat: Zatvorske kazne djeci zbog protesta

Sedamdeset osam maloljetnika osuđeno je na kazne od dvije do pet godina zatvora u Egiptu zbog optužbi da su ”pripadnici zabranjene grupe”, prenijela je egipatska državna novinska agencija.

Sudski izvori u Aleksandriji kažu da su osuđenici stari 13 do 17 godina.

Advokatima odbrane nije bilo dozvoljeno da prisustvuju ročištu, a članovi porodica osuđenih morali su čekati ispred zgrade Suda.

Negirali optužbe

Tinejdžeri su uhapšeni na protestima koje su organizovala Muslimanska braća, a na kojima su pozvali na odlazak Vlade i povratak svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

Također su optuženi za zaustavljanje saobraćaja i širenje straha među stanovništvom i trgovcima.

Svi su negirali optužbe i rekli da su neosnovano uhapšeni.

Predsjedavajući sudija izrekao je kazne u ukupnom trajanju od 340 godina. Osuđeni se mogu žaliti na presude.

Otkako je svrgnut Mursi, ubijeno je najmanje 1.400 ljudi, više od 15.000 je uhapšeno, dok su stotine ljudi osuđene na smrt.

Muslimanska braća započela su kampanju na društvenim mrežama pozivajući na štrajk glađu u znak solidarnosti sa pripadnicima pokreta koji su u zatvoru, kao i na ono što smatraju maltretiranjem njihovih članova.

Izvor: Agencije


Povezane

Ujedinjene nacije raspravljale su o stanju ljudskih prava u Egiptu. Svjetske diplomate sastale su se u Ženevi kako bi razgovarali o statusu koji u Egiptu imaju mediji i politički protivnici trenutne vlasti. Al Jazeera i dalje zahtijeva oslobađanje trojice svojih novinara, koji se već 312 dana nalaze u egipatskom zatvoru.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO