UN: Žene i dalje žrtve nasilja

Ujedinjene nacije obilježavaju međunardoni Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Prema svjetskim i istraživanjima te organizacije, svaka treća žena susrela se s nekim oblikom nasilja, bilo da je riječ o fizičkom, seksualnom ili porodičnom zlostavljanju.

 Priče o zlostavljanjima česte

Teri Hatcher za sebe kaže kako je jedna od tri žene koje su iskusile nasilje.

„U većini slučajeva, žrtve ne govore o onome što prolaze. A ja ću biti ona jedna koja će vikati iz petnih žila, sve dok se ove brojke ne promijene“, kazala je Hatcher

Generalni sekretar UN-a kazao je kako su strašne priče o zlostavljanjima i dalje česte.

 „Samo u ovoj godini vidjeli smo otmicu 200 djevojčica u Nigeriji, silovane učenice u Indiji, koje su nakon toga ubijene i obješene, svjedočenja žena iz Iraka o silovanjima i seksualnom ropstvu u ratu, te stalno zlostavljanje žena na internetu“, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Moon.

Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je i u regiji.

Članovi Nacionalne mreže protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja protestovali su ispred Ministarstva za rad i socijalna pitanja u Skoplju.

 „Tražimo otvaranje skloništa za žrtve nasilja na svakih 10 hiljada stanovnika. Besplatnu SOS liniju koja će pokrivati sve oblike nasilja, operativnu sve dane u sedmici“, kazala je Elena Dimuševska iz mreže protiv nasilja nad ženama.

Počinioci partneri ili članovi obitelji

U posljednjih šest godina u Makedoniji je ubijeno 16 žena.

 „Osim mjere udaljavanja nasilnika iz doma, tražimo da zakon ponudi mjere kontrole njegova kretanja. Time će sigurnost i zdravlje žrtava biti omogućeni“, tvrdi Sanela Skrielj iz mreže protiv nasilja nad ženama.

Institucionalnu, ali i zaštitu žene u obitelji zahtijevaju i aktivistice u Podgorici, a manji broj žena podržao je borbu protiv te vrste nasilja.

„Što je veći stepen nasilja, manje je ljudi spremno izaći na ulice. Ovo što nas je ovdje malo jeste zbog patrijarhata, ali jeste i zbog ogromnog straha protiv čega se mi bunimo“, tvrdi jedna aktivistica.

Više od milijardu žena žrtve su fizičkog ili nekog drugog oblika nasilja, a počinilac je obično partner ili član obitelji koji, u većini slučajeva, prođe nekažnjeno.

No, unatoč zakonima i programima suzbijanja, nasilje je i dalje mnogim ženama  svakodnevnica.

Izvor: Al Jazeera