UN: Izložba o patnjama Palestinaca

Ban ki-Moon je kazao da palestinski narod ispašta i zbog rata u Siriji i krize u Libiji (Anadolija)

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, otvorena je izložba fotografija koje govore o surovosti života palestinskih izbjeglica u kampovima u proteklih šest decenija, javlja Anadolija.

Okončanje sukoba

Na otvorenju izložbe prisutnima se obratio generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i tom prilikom istakao da izložene fotografije govore o ljudskom plaćanju ceha decenijama starog problema na Bliskom istoku te da i ukazuju na neophodnost okončanja tamošnje tragedije.

Ističući da problemi ne postoje samo u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, Ban je kazao da palestinski narod ispašta i zbog rata u Siriji i krize u Libiji.

Stalni posmatrač Palestine u UN-u Riyad Mansour je podsjetio da će je i 2014.godina proglašena za godinu solidarnosti prema palestinskom narodu i da je u okviru toga realiziran velki broj programa.

„Nastavit ćemo našu odlučnu borbu. Mi smo narod koji je odlučio da se ne odvaja od Palestine. Narod smo koji se bori za svoju budućnost i neosporna prava koja nam pripadaju“, kazao je Mansour.

Palestinci spremni na mir          

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je prisustvovao centralnom obilježavanju Dana solidarnosti u sjedištu UN-a i u obraćanju prisutnima istakao da su Palestinci spremni na okončanje sukoba sa Izraelom uz dobijanje više 22 posto historijske palestinske teritorije sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Dodao je da se i pitanje palestinskih izbjeglica treba pravedno riješiti na bazi ranijih odluka Generalne skupštine UN-a.

„Neophodno je okončati zraelsku okupaciju i izgradnju jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji, uključujući i našu prijestolnicu Istočni Jerusalem. Treba spriječiti skrnavljenje islamskih i kršćanskih vrijednosti u Istočnom Jerusalemu i njegovu jevreizaciju. Treba zaustaviti i diskriminaciju Palestinaca i gradnju zida razdvajanja, osloboditi palestinske zatvorenike iz izraelskih zatvora, okončati nehumani embargo na Palestincima Gaze i u najkraćem roku obnvoviti Gazu“, poručio je Abbas.

Izvor: Agencije