Papa Franjo: Evropa postala stara i ispijena

Drugi put u historiji neki je papa posjetio evropske institucije. Papa Franjo održao je govor u Evropskom parlamentu i Vijeću Europe i kazao kako nije došao kao državnik nego kao „moralni autoritet“.

Zadržao se samo nekoliko sati, nije se susreo s vjernicima niti je posjetio katedralu u Strazburu koja obilježava 1.000. godinu postojanja.

Slijetanjem u Strazbur, poglavar katoličke crkve počeo je svoju najkraću posjetu – manje od četiri sata boravka u jednom od sjedišta EU.

Rijedak događaj

Ispred Parlamenta papu je dočekao predsjednik Martin Schulz. Kao da je riječ o državničkom posjetu, tu je bilo i podizanje vatikanske zastave u društvo zastava članica EU.

Događaj plijeni pažnju samom činjenicom da nije čest.

„Ovo je drugi papa u povijesti koji je posjetio neku od EU institucija. Prvi puta 1988. godine europarlamentarcima se obratio tada papa, a sada sveti Ivan Pavao II godinu dana prije pada Berlinskog zida, u doba kada je komunizam razdvajao Evropu. Tada je poruka bila kako Evropa mora nauciti disati s dva krila pluća, ali jednim tijelom“, kaže novinarka Al Jazeere Katatrina Drlja koja se javila iz Strazbura.

Poruke ovoga vremena papa je upisao u Zlatnu knjigu gostiju Evropskog parlamenta, a potom ih izrekao i zastupnicima i nije bježao ni od kritike.

Velika misija

Podsjećajući na ideale stvaranja EU, kazao je kako je u očima svijeta ona postala stara i ispijena. Evropa, kazao je papa, gubi dušu i humanistički duh.

„Velike ideje koje su nadahnjivale Evropu čini se izgubile su privlačnost, da bi bile zamijenjene birokratijom njezinih institucija“, kazao je papa Franjo, dodavši kako je evropska bolest usamljenost, uz napuštene stare i mlade bez budućnosti.

„Kao članovi ovog Parlamenta, pozvani ste na veliku misiju koja se pokatkad može činiti neostvarivom: odgovarati potrebama pojedinaca i naroda.“

Papa je podsjetio kako je EU projekt mira. U trusnom okruženju treba se okrenuti toj misiji, prije svega prema državama koje joj se žele priključiti, poručio je papa Franjo parlamentarcima.

„Naročito mislim na one balkanske, za koje članstvo u EU može biti odgovor u nastojanjima za mir, u regiji koja je znatno propatila u sukobima iz prošlosti.“

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera