Kratak i opasan put preko Mediterana

Međunarodna organizacija za migracije procjenjuje kako je od 2000. godine do danas oko 40.000 ljudi izgubilo živote pokušavajući nelegalno doći do boljeg života. Većina život izgubi u vodama Mediterana.

Za obalsku stražu na Siciliji SOS pozivi za spašavanje postali su svakodnevnica. Riječ je o pozivima sa čamaca koji prevoze ilegalne imigrante sa sjevera Afrike prema Evropi. To je opasan put i brojni izgube živote, o čemu svjedoči i grob jednog sirijskog imigranta iz Homsa.

“Više od 20 puta sam tražio da me deportiraju u neku drugu državu, ali mi nisu odgovorili. Kada ih zovem na telefon, ne javljaju se”, govori jedan od Sirijaca.

Navikli na strance

Postoji nekoliko imigracijskih centara u Sirakuzi, no zbog prevelikog broja imigranata, neki se manji hoteli, uz Vladino sufinansiranje, pretvaraju u privremene prihvatne centre.

“Došlo je do određenih nesporazuma i tenzija između muslimana i kršćana u Gani. Pobjegao sam od tih problema i želim se skrasiti u bilo kojoj zemlji u kojoj vlada mir”, govori imigrant iz Gane.

Uprkos negodovanju nekih, stanovnici Sicilije već su navikli na strance. Vlada i volonteri nevladinih organizacija pružaju neophodnu pomoć.

Sicilija, Lampedusa i Malta, zbog svoje geografske bliskosti Sjevernoj Africi, najčešće su destinacije afričkim, arapskim i azijskim imigrantima.

Izvor: Al Jazeera i agencije