Advokati porodice Brown: Nepošten i pokvaren proces

Advokati porodice Michaela Browna kazali su da je proces, koji je doveo do toga da se ne podigne optužnica protiv policajca-bijelca koji je iz pištolja ubio 18-godišnjeg crnca, bio nepošten i pokvaren.

Benjamin Crump je u utorak kazao kako su advokati porodice uložili prigovor na odluku tužitelja okruga St Louisa Boba McCullougha da sazove veliku porotu za ovaj slučaj, kao i na to da nije imenovao specijalnog tužitelja.

„Vidjeli smo kakav će biti ishod biti, a to je ono šta se desilo prošle noći“, dodao je Crump.

Advokat Anthony Gray kazao je kako je odluka bila „direktan odraz predstavljanja dokaza“ i kritizirao, kako je on kazao, „cinizam“ u pitanjima pronađenim u dokumentima visoke porote koji su objavljeni u ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu.

Masovne demonstracije

Hiljade osoba prisutno je na demonstracijama u američkim gradovima, uključujući Los Angeles, New York, Chicago i Washington, kako bi protestirali protiv odluke visoke porote da ne pokrene sudski postupak protiv policajca – bijelca koji je ubio nenaoružanog 18-godišnjeg crnca u Fergusonu, savezna država Missouri.

Pucnjevi iz vatrenog oružja su odjekivali predgrađem St Louisa, a policija je koristila suzavac protiv okupljenih nakon što je u ponedjeljak navečer, po lokalnom vremenu, objavljena odluka porote.

Razljućeni demonstranti probili su barikade i krenuli na policiju u Fergusonu, neki od njih su snagama sigurnosti uzvikivali „ubice“, drugi su ih gađali kamenjem i flašama, te razbijali prozore na policijskim automobilima.

Aktivisti su planirali proteste i prije objave porote da policajca Darrena Wilsona neće krivično goniti za ubistvo Michaela Browna 9. avgusta.

Wilson je, kako su pokazali dokazi predstavljeni velikoj poroti, 12 puta pogodio Browna iz pištolja, a svjedoci su iznosili oprečna svjedočanstva da li je i kada Brown podigao ruke u vis.

„Nema pravde, nema mira“ skandirali su gnjevni demonstranti nakon što je policajac Wilson oslobođen krivnje, uprkos pozivima na mir predsjednika Baracka Obame i porodice ubijenog mladića Michaela Browna.

Zbog odluke porote da nema osnove za podizanje optužnice protiv Wilsona stanovnici su zauzeli ulice oko policijske stanice, kojima odjekuje pucnjava.

Uhapšeno je više od 60 osoba, a policija navodi kako je “ispaljeno najmanje 150 metaka” tokom protesta.

Uhapšeno je i nekoliko osoba u Oaklandu gdje su također održani protesti. Okupljeni su uzvikivali “Pravda odmah za Missouri i Palestinu”.

U demonstracijama su razbijeni izlozi okolnih trgovina, a najmanje dva automobila na ulici su zapaljena, na što je policija odgovorila suzavcem i plastičnim mecima.

Pozivi na mir

Novinar Al Jazeere Ivica Puljić javlja iz fergusona kako se navodno bacaju i dimne bombe, a ne samo suzavac.

„Gori jedan policijski automobil, jedan restoran, nekoliko kanti za smeće… Dosta je razbijenih prozora i opljačkanih radnji. Meni su izbili kameru iz ruke i oštetili je“, javlja Puljić, te dodaje kako policija primjenjuje drugačiju taktiku nego ljetos.

„Nema više grubih ‘zbijanja’ specijalaca u masu, za sada je manje grubosti.“

Ističe kako su se mnogi odlučili iskoristiti nerede za pljačku, te da njima „nije stalo do Browna, već do nereda i pljačke.

Novinar Al Jazeere Daniel Leak, koji se također javio iz Fergusona, prenosi svoje viđenje stanja u ovom američkom gradu.

„Izvještavao sam sa nemira iz mnogih država, no ovo je daleko najgore od svega što sam vidio. Impresioniran sam, u nekoliko područja koja sam mogao obići, suzdržavanjem koje pokazuje policija, barem kada se ova dešavanja uporede sa onima iz avgusta. Nema ponavljanja taktika sličnim vojnim, policajaca odjevenih u vojne uniforme i sa automatskim puškama. Vidio sam nekoliko oklopljenih vozila, no nisu išli prema demonstrantima kao prijetnja. Stajali su iza policijskih linija”, kazao je.

“Naravno, ovo se dešava prvih nekoliko sati stanja koje bi se moglo dalje razvijati. Razgovarao sam s ljudima koji ovdje žive, iako su ljuti na odluku porote, većina njih želi mirne proteste. Kako jedna od sugovornica tokom noći reče: „pljačka i paljevina neće nam pomoći u saopćavanju svijetu kako loše stvari stoje ovdje. Zbog njih će izgledati da smo mi krivi za to, a nismo. Ne bi smjeli živjeti ovako, Michael Brown je trebao biti živ sada.“

Razočarana porodica

Nakon tromjesečnog zasjedanja, tužitelj okruga St Louis Robert McCulloch saopćio je da policajac neće biti sudski gonjen, što je crnačka zajednica Fergusona očekivala.

„Zadaća velike porote je razdvojiti činjenice od fikcije“, rekao je novinarima McCulloch, dodavši kako su članovi velike porote ustvrdili da nema dovoljno razloga za sudski progon policajca Wilsona.

„Nema sumnje da je agent Wilson usmrtio Michaela Browna“, kazao je tužitelj McCulloch, izrazivši žaljenje zbog njegove tragične smrti. No dvanaest članova velike porote, među kojima devetero bijelaca i troje crnaca provelo je sveobuhvatno razmatranje, saslušavši oko 60 očevidaca i troje forenzičara te proučivši na stotine fotografija i ostalih važnih elemenata.

Istovremeno se „nastavlja istraga na saveznom nivou koja je neovisna od početka lokalne istrage, a tako će i ostati“, rekao je američki ministar pravosuđa Eric Holder, kazavši kako savezne vlasti neće izvlačiti preuranjene zaključke.

Nedugo nakon što je odluka objavljena, američki predsjednik i porodica Michaela Browna pozvali su demonstrante da nezadovoljstvo izraze na miran način, a policiju da se suzdrži od žestoke reakcije. No policija je bila prisiljena na demonstrante baciti suzavac kako bi ih rastjerala, prenose agencije.

Brownova porodica izrazila je „doboko razočarenje“ činjenicom da protiv Wilsona neće biti sudskog procesa, ali i pozvala na mir.

„Duboko smo razočarani time što ubica našeg djeteta neće morati trpiti posljedice svojeg čina“, rekla je porodica u pisanoj izjavi, ali i zatražila da „protesti ostanu mirni“.

„Moramo zajedno raditi na tome da popravimo ovaj sistem koji je omogućio da se ovo dogodi”, dodala je porodica, koja je pokrenula kampanju da svaki policajac koji radi na ulicama američkih gradova počne nositi kameru na tijelu.

Predsjednik Obama je iz Bijele kuće uputio poziv na mir nakon odluke američke porote da se prekine sudski postupak protiv Wilsona.

„Mi smo država utemeljena na poštivanju zakona“, rekao je Obama u kratkoj izjavi nekoliko minuta nakon objave odluke iz Fergusona, u kojem je već u toku bio masovni revolt građana, na koje je policija bila prisiljena baciti suzavac.

Vanredno stanje

„Pridružujem se roditeljima Michaela Browna u pozivu svima onima koji se protive ovakvoj odluci da to čine na miran način“, dodao je Obama, priznajući da je gnjev „shvatljiva“ reakcija.

„Pozivam i snage reda da pokažu suzdržanost“, naglasio je.

Obama je rekao da u mnogim dijelovima SAD i dalje vlada veliko nepovjerenje između snaga reda i pripadnika zajednica druge boje kože, ističući da se takvo stanje mora popraviti, među ostalim i povećanjem broja policajaca iz redova manjinskih zajednica.

Pred Bijelom kućom se okupilo oko 200 prosvjednika koji su mirno šetali s transparentima u rukama, uzvikujući – “Mi smo Michael Brown”.

Guverner države Missouri Jay Nixon proglasio je vanredno stanje te na ulicama povećao broj pripadnika nacionalne garde i policajaca predvidjevši ovakav scenarij.

Američka savezna uprava za zrakoplovstvo izdala je privremenu zabranu leta za Ferguson zbog nasilnih protesta tokom kojih se, po objavi policije iz okruga St. Louis na Twitteru, čuje i pucnjava iz automatskog oružja.

Demonstranti su, nakon presude, na ulicama brojnih američkih gradova, uključujući Washington, New York, Los Angeles, Chicago…

Izvor: Al Jazeera i agencije