Uskoro odluka porote u Fergusonu

Tužiteljstvo u Claytonu u američkoj saveznoj državi Missouri  saopćilo je da je donesena odluka o tome da li će biti podignuta optužnica protiv policajca Darrena Wilsona zbog ubistva afroameričkog tinejdžera Michaela Browna u Fergusonu u augustu, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Očekuje se da će sadržaj odluke velike porote biti objavljen kasnije u ponedjeljak.

Ovaj događaj već tri mjeseca uzrokuje napetosti.

Masovni protesti

Guverner Missourija Jay Nixon ranije je proglasio vanredno stanje uoči odluke velike porote u slučaju policijskog ubistva Browna.

Ubistvo nenaoružanog tinejdžera Browna izazvalo je masovne proteste u St. Louisu i Fergusonu.

Dva mjeseca poslije, ubijen je još jedan tamnoputi 18-godišnjak. Njega je  u St. Louisu u srijedu ubio pripadnik policije, također bijelac.

Policija je tada saopćila kako je on bio naoružan i da je pucao.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Tri mjeseca od ubojstva 18-godišnjeg crnog mladića u Fergusonu, nadomak St. Louisa, s nestrpljenjem se u SAD-u očekuje odluka o tome hoće li se podići optužnica protiv policajca-bijelca koji je pucao u njega. Pred odluku okružnog Tužiteljstva, napetosti ponovno rastu, iako se upućuju apeli na razum i mir. Mjere sigurnosti su pojačane.

Stanovnici Fergusona i šireg područja St. Louisa  sa  nestrpljenjem očekuju da li će biti podignuta optužnica protiv policajca Darren Wilsona za ubistvo afroameričkog mladića . Ovaj događaj  već tri mjeseca uzrokuje napetosti. Više detalja donosi novinar Al Jazeere Ivica Puljić.

Ferguson, gradić kod Saint Luisa u američkoj saveznoj državi Missouri, očekuje da li će porota podići optužnicu protiv policajca, bijelca, koji je usmrtio nenaoružanog tinejdžera Micheala Browna, Afroamerikanca. Strahuje se od novih nereda na ulicama toga grada nakon odluke. Priču o pripremama lokalne vlasti, ali i samih građana donosi Ivica Puljić. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO