SAD: Policija ubila dječaka zbog pištolja igračke

Policija je navela da je sa replike bila uklonjena narandžasta oznaka po kojoj se igračke razlikuju od pravog oružja (Twitter)

Dječak u kojeg je policija u Clevelandu pucala kada je izvadio, kako se ispostavilo, igračku repliku zračnog pištolja preminuo je od zadobijenih povreda, a vlasti su pokrenule istragu o ovom slučaju.

Dvanaestogodišnjak, identificiran kao Tamir Rice, preminuo je u nedjelju od povreda na grudima, koje je zadobio u pucnjavi u subotu, kada je policija odgovorila na poziv nepoznate osobe koja ih je obavijestila da neko maše “vjerovatno lažnim” pištoljem na igralištu ispred rekreativnog gradskog centra Kadel, prenosi AP.

Policajci su u dječaka pucali kada je odbio podići ruke i posegnuo za pojasom u kojem je držao nešto što je ličilo na revolver.

Kasnije se ispostavilo da se radi o igrački, odnosno o pištolju koji ispaljuje plastične kuglice.

Policija je u saopćenju navela da je bila uklonjena narandžasta oznaka po kojoj se igračke razlikuju od pravog oružja.

Zamjenik načelnika policije Ed Tomba rekao je da je jedan policajac dva puta pucao nakon što je dječak iz pojasa potegao lažno oružje, koje nije imalo narandžastu sigurnosnu naljepnicu. koja se obično nalazi na cijevi, ali ga nije uperio u policajce.

Igrao se u parku s prijateljima

“Dječak im nije uputio nikakvu verbalnu prijetnju, ali je posegnuo za replikom pištolja, nakon što mu je rečeno da podigne ruke. Tada je policajac pucao”, kazao je Tomba i pokazao novinarima veliki crni pištolj BB, repliku pravog pištolja, koji podsjeća na poluatomatski pištolj, prenosi agencija AP.

Dva policajca koja su umiješana u ovaj incident su suspendirana, što je standardna procedura, a lokalni mediji navode da je jedan od njih početnik na prvoj godini službe, dok drugi iza sebe ima 10-godišnje iskustvo.

Policija je uzela snimak nadzornih kamera i druge podatke i to će odnijeti u ured okružnog tužioca, koji će, nakon ispitivanja dokaza, slučaj iznijeti pred veliku komisiju, koja će odlučiti da li je policajac opravdano koristio silu protiv dječaka, navode lokalni mediji.

Advokat porodice ubijenog dječaka Timothy Kucharski rekao je da je Tamir otišao u park s prijateljima u subotu poslijepodne, ali nije mogao pričati o detaljima koji su doveli do pucnjave.

“Ne želim ubrzavati donošenje presude”, kazao je Kucharski i dodao da želi razgovarati s očevicima i doći do dodatnih podataka.

“Na kraju ćemo utvrditi šta se dogodilo”, zaključio je on.

‘Bez rasnih konotacija’

Advokat porodice ubijenog dječaka, koji je bio crnac, odbacuje bilo kakve rasne konotacije kada je riječ o pucnjavi.

“Ovo nije pitanje ‘crnih’ i ‘bijelih’. Ovo je pitanje ispravnog i neispravnog ponašanja”, istakao je Kucharski.

Muškarac koji je pozvao policiju rekao je da dječak sjedi na ljuljašci i iz hlača poteže pištolj koji je “vjerovatno lažan” i plaši sve oko sebe.

“Ne znam da li je [pištolj] pravi ili nije”, kazao je taj muškarac i napomenuo da je vjerovatno riječ o maloljetniku, prenose agencije.

Jeff Follmer, predsjednik Udruženja klivlendske policije, izjavio je da policajcima nije rečeno da muškarac koji je pozvao policiju misli da je pištolj možda lažan.

Policajci koji su se po pozivu uputili na igralište ugledali su pištolj položen na klupu, koji je dječak potom zgrabio i stavio ga u pojas, objašnjava Follmer.

Poslanica Alica Reess iz Cincinnatija najavila je u nedjelju da će uvesti zakon kojim će se zahtijevati da sve replike oružja, poput BB pištolja, zračnih pušaka i pištolja koji se prodaju u državi Ohio, budu u jarkim bojama, ili da imaju vidljive fluorescentne oznake.

Tenzije zbog ubistva u Fergusonu

Reece je rekla da taj nacrt zakona uvodi kao odgovor na fatalnu pucnjavu na dječaka, kao i na 22-godišnjeg Johna Crawforda, na kojega također policija ispalila smrtne hice 5. augusta.

I tada je neki muškarac pozvao telefonom policiju i kazao da Crawford nosi pištolj i nalazi se u Walmartovoj radnji u predgrađu Daytona.

Policajci su saopćili da su mislili kako je zračna puška koju je on držao bila prava, kao i da nije odgovorio na njihove komande da je spusti.

Specijalna komisija je tada zaključila da je potez policajaca bio opravdan, a američko Ministarstvo pravde i dalje istražuje taj slučaj.

Nacrt zakona o replikama oružja “mogao bi spriječiti buduće smrtonosne konfrontacije”, zaključila je Reece.

Istovremeno, Amerikanci nestrpljivo iščekuju odluku velike komisije o tome da li će biti krivično gonjen policajac koji je, također u augustu, usmrtio američkog tinejdžera afričkog porijekla Michaela Browna u Fergusonu, u Missouriju.

Izvor: Agencije