NATO osudio sporazum Rusije i Abhazije

Putin (desno) je naveo da će Moskva tokom 2015. godine izdvojiti 100 miliona dolara za provođenje ovog sporazuma (AP)
Putin (desno) je naveo da će Moskva tokom 2015. godine izdvojiti 100 miliona dolara za provođenje ovog sporazuma (AP)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je potpisivanje sporazuma o partnerstvu između Rusije i Abhazije, regije koja je proglasila nezavisnost od Gruzije 2008, poručivši da on ne doprinosi mirnom i trajnom rješenju stanja u Gruziji.

NATO čvrsto podržava suverenost i teritorijalnu cjelovitost Gruzije u okviru njenih međunarodno priznatih granica, poručio je generalni sekretar NATO-a.

“Stoga ne priznajemo takozvani sporazum o savezništvu i strateškom partnerstvu potpisan 24. novembra između gruzijske pokrajine Abhazije i Rusije”, saopćio je NATO, AAprenosi Hina.

“Taj takozvani sporazum ne pridonosi mirnom i trajnom rješenju stanja u Gruziji. Naprotiv, on krši teritorijalnu cjelovitost i suverenost Gruzije i u suprotnosti je s načelima međunarodnog prava, načelima OSCE-a i međunarodnim obavezama Rusije”, poručio je Stoltenberg u saopćenju.

Dodaje kako i dalje poziva Rusiju da povuče priznanje gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije i da povuče svoje snage iz Gruzije.

Gruzija osuđuje

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Abhazije Raulj Hadžimba u ponedjeljak su u Sočiju potpisali Ugovor o strateškom partnerstvu i savezništvu.

Dokument predviđa da će Rusija “učiniti sve što je moguće da ojača međunarodne odnose Abhazije i stvori uvjete za njeno pristupanje međunarodnim organizacijama”.

Sporazumom je također predviđeno da će se eventualna oružana agresija na jednu od potpisnica sporazuma smatrati agresijom i na drugu državu potpisnicu.

Gruzija je odmah osudila taj potez i ocijenila ga korakom prema aneksiji.

Putin je naveo da će Moskva tokom 2015. godine izdvojiti pet milijardi rubalja (100 miliona dolara) za provođenje ovog sporazuma.

Planovi za sporazum s Južnom Osetijom

Abhazija se otcijepila od Gruzije u ratu početkom 90-ih, kada je većina etničkih Gruzijaca iz tog područja pobjegla.

Rusija je 2008. priznala Abhaziju kao nezavisnu državu, zajedno s Južnom Osetijom, drugom gruzijskom separatističkom pokrajinom. No, tek je nekolicina zemalja priznala Abhaziju i Južnu Osetiju.

Gruzija je osudila potpisivanje sporazuma, ističući da neće dopustiti “nikakav napad na svoju teritorijalnu cjelovitost”.

Sličan sporazum Rusija predviđa sklopiti i s Južnom Osetijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO