Tunis: Prvi rezultati se očekuju u srijedu

Biračka mjesta na predsjedničkim izborima u Tunisu zatvorena su u 18 sati po lokalnom vremenu, javlja agencija Anadolija.

Predsjednik Visoke državne izborne komisije Sefik Sarsar saopćio je da je izlaznost bila 53,73 posto, a 27 posto Tunižana glasalo je izvan države.

Sarsar je istakao da tokom izbora nije zabilježeno ozbiljnije kršenje izborne procedure koje bi moglo uticati na rezultate izbora.

Biračka mjesta širom zemlje bila su otvorena od jutros od 8 sati po lokalnom vremenu. Pravo glasa imalo je 5,2 miliona birača. Ovo su prvi predsjednički izbori u Tunisu od Arapskog proljeća, popularne revolucije u arapskom svijetu koja se odigrala prije tri godine.

Svrgavanje Ben Alija

Tunižani prvi put od svrgavanja režima Ben Alija izravno biraju predsjednika države. Više od 22.000 promatrača prati izborni proces. Prvi se rezultati očekuju u srijedu.

Veliki dan za zemlju u kojoj je počelo arapsko proljeće rušenjem režima Zejnul-Abidina Ben Alija.

Više od pet miliona Tunižana bira između 27 predsjedničkih kandidata. Od današnjih izbora građani očekuju mnogo.

Ipak, mladi smatraju da političke opcije, kao i programi koje nude pojedini kandidati, predstavljaju prijetnju za razvoj demokratije. Posebno kada se uzmu u obzir kočenje demokratskog procesa u ostalim zemljama arapskog proljeća. 

Na parlamentarnim izborima koji su održani prošle godine u zemlji, zabilježen je slab odziv mlade populacije, koja čini 60 posto od ukupno 5,2 miliona birača sa pravom glasa.

Više u videoprilogu…

Izvor: Al Jazeera i agencije