Sisi bi slao vojsku u Palestinu

Al-Sisi je o svom prijedlogu razgovarao s izraelskim premijerom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Abbasom (Anadolija)

Egipatski predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi izjavio je za talijanski list Corriere della Sera da je, u sporazumu s Izraelom i Palestinskom upravom, spreman poslati snage na područje buduće palestinske države kako bi joj pomogao u stabilizaciji.

Šef egipatske države u ponedjeljak će posjetiti Italiju, pri čemu se susresti i s papom Franjom, a nakon toga odlazi u Francusku.

„Spremni smo poslati vojne snage na područje palestinske države. Pomagat ćemo lokalnoj policiji i umiriti Izrael našom ulogom jamca“, rekao je Al-Sisi u prvom interviewu za zapadne medije.

Za mirovni sporazum

Istaknuo je da egipatske snage ne bi tamo „zauvijek“ ostale, već samo onoliko vremena koliko je potrebno za uspostavu povjerenja.

„Ipak, prvo mora postojati palestinska država u koju možemo poslati naše vojnike“, istaknuo je predsjednik najveće arapske zemlje.

Podsjetio je da će trebati vremena za izgradnju povjerenja, ali i postavio pitanje „nije li to postignuto s Izraelom nakon što su s Egiptom sklopili mir“, aludirajući na mirovni sporazum koji je njegova zemlja zaključila 1979. godine s Izraelom u Camp Davidu.

Potvrdio je da je o tom prijedlogu razgovarao s izraelskim premijerom Benyaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Zajedno protiv terorizma

Osvrnuo se i na skupinu Islamska država Irak i Levant te ocijenio da je to „jedna od strana iste medalje terorizma koji ima puno lica”.

U razgovoru za talijanski list pozvao je Europljane na „zajedničku borbu protiv terorizma“.

Al-Sisi je polovicom prošle godine svrgnuo s vlasti predsjednika Mohameda Morsija, što je izazvalo val nasilja između Morsijevih pristalica i sigurnosnih snaga te kritike SAD i Europe.

Početkom ove godine Al-Sisi je glatko pobijedio na predsjedničkim izborima i Egipat je ponovno povratio svoj značaj, posebno zbog sve važnije uloge u borbi protiv regionalnih militantnih skupina.

Izvor: Agencije