Nakon snijega, Amerikancima prijete poplave

Područje Buffala od srijede je zatrpalo više od dva metra snijega (Reuters)

Sjeveroistok SAD-a, nakon snježne oluje koja je ovog tjedna odnijela 13 života, priprema se u nedjelju za poplave uz najavljeno zatopljenje koje će otopiti snijeg.

Prema državnoj hidrometeorološkoj službi snijeg u najteže pogođenim područjima sadrži 10 do 15 centimetara vode.

Zapadni dio države New York, a posebno područje Buffala od srijede zatrpalo je više od dva metra snijega.

Očekuje se da će u nedjelju temperatura porasti na 10 stupnjeva Celzija te da će nastaviti rasti idućih dana. U prognozi je i kiša.

Američki Crveni križ pozvao je ljude da se sklone na viša područja.

Dužnosnici u New Yorku strahuju da će poplavni val urušiti neke zgrade, a prijeti i urušavanje krovova pod teretom napadaloga snijega.

Pola SAD pod snijegom

„Ako temperature porastu brzo kao što je najavljeno, postoji opasnost od urušavanja zgrada i teških poplava. Poplave mogu biti užasne, stvarno užasne. Poplave mogu biti gore od sniježnog nevremena“, upozorio je guverner države New York, Andrew Cuomo.

Potvrdio je kako je situacija u Buffalu još uvijek jako teška, jer je visina snježnog pokrivača dodatno porasla za 84 centimetra.

„Mobilizirali smo sredstva cijele države, dodatnih 500 pripadnika Nacionalne garde kao i stotine pumpi te vreća sa pijeskom“, potvrdio je Cuomo.

Osim države New York, snježna oluja proteklih dana najsnažnije je pogodila Ohio, Michigan, Wisconsin i Pennsylvaniju.

Prošli utorak bio je nahladniji od 1976. godine, a više od polovice kontinentalnog dijela SAD-a osvanulo je pod snježnim pokrivačem.

Izvor: Agencije