Irak: Sedam mrtvih u eksploziji na pijaci

Borac ISIL-a ispaljuje minobacačku granatu tokom sukoba sa iračkim snagama u Ramadiju (AP)

Iračke vlasti saopćile su kako je u eksploziji automobila bombe na jednoj otvorenoj pijaci južno od Bagdada poginulo najmanje sedam osoba, prenosi agencija AP.

Policijski zvaničnici navode kako se napad desio u nedjelju ujutro u jednoj otvorenoj pijaci grada Youssifiyah koji se nalazi 20 kilometara južno od prijestolnice Bagdada. Dodali su kako je povrijeđeno 16 osoba.

Ljekarski izvori potvrdili su broj žrtava. Svi zvaničnici su govorili pod uvjetom da se ne objavljuje njihov identitet jer nisu imali odobrenje za komunikaciju sa medijima.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Poziv premijera

Irački premijer Haider al-Abadi pozvao je na intenzivniju zračnu podršku i dostavu oružja borcima koji se bore protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u provinciji Anbar.

Al-Abadi je naredio dodatnu podršku nakon susreta sa delegatima provincijskog vijeća Anbara u subotu navečer. U saopćenju se navodi kako su i zračna podrška i oružje namijenjeni iračkim oružanim snagama i sunitskim plementima koji podržavaju borbu protiv ISIL-a na tom dijelu države.

Grupa ISIL zauzela je veći broj gradova širom Anbara, uključujući i Fallujah. Pripadnici ove grupe zauzeli su još jedan dio provincijske prijestolnice Ramadija u petak.

U toku su žestoke borbe u kojima iračke snage, potpomognute lokalnim plemenima, pokušavaju osigurati grad.

Operacija u Diyali

Vlasti kurdske samouprave na sjeveru Iraka saopćile su kako su njihove oružane snage Pešmerge započele operaciju protiv ISIL-a u mjestu Celavle u regiji Diyala i da su već oslobodili nekoliko naselja koje su ranije zauzeli pripadnici ove grupe, prenosi agencija Anadolija.

Lokalni izvori javljaju da su akcije Pešmergi zračnim napadima na uporišta ISIL-a podržale i koalicione snage predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.

Jedan od komandanata Ahmet Latif je saopćio da su Pešemrge pokrenule operaciju oslobađanja Celavle iz četiri pravca, a već su zauzele mjesto Tecdid koji su snage ISIL-a koristile kao kasarnu. U kasarni se već vijori zastava kurdske samouprave na sjeveru Iraka.

Bolnički izvori javljaju da je u sukobima u Celavli i Sadiyi poginulo najmanje 18, a teže ranjeno sedam pripadnika ISIL-a.

Izvor: Agencije