Anonymusi objavili rat Ku Klux Klanu

Tri mjeseca od ubojstva 18-godišnjeg crnog mladića u Fergusonu, nadomak St. Louisa, s nestrpljenjem se u SAD-u očekuje odluka o tome hoće li biti podignuta optužnica protiv policajca koji je pucao u njega.

Pred odluku okružnog tužiteljstva, napetosti ponovno rastu, iako se upućuju apeli na razum i mir.

Mjere sigurnosti su pojačane, a u međuvremenu je međunarodna mreža aktivista i internet hakera Anonymous objavila rat bjelačkoj rasističkoj organizaciji Ku Klux Klan.

“Napadamo vas zbog vaših prijetnji da ćete koristiti smrtonosne napade protiv nas na prosvjedu u Fergusonu. Zbog vaših akcija počeli smo operaciju koja je kibernetički rat. Sve što stavite na internet, mi ćemo skinuti. Sve što budete koristili da promovirate KKK, bit će blokirano”, poručili su im Anonymous.

I Anonymous, i KKK samo su dio propagandnog rata koji se vodi na marginama očekivanja hoće li policajac Darren Wilson biti optužen za ubojstvo mladog Michaela Browna ili ne.

Poziv na nenasilje

Za to vrijeme, obitelj ubijenog Browna, oni koji najviše pate, poziva na nenasilje.

“Zahvaljujem vam se što se digli svoj glas protiv rasnog profiliranja i policijskog zastrašivanja. Ipak, povrijediti druge i uništavati imovinu nije odgovor. Bez obzira kakva bude odluka Velike porote, ne želim da smrt mog sina bude uzaludna”, poručuje Michael Brown, Stariji.

Koliko će ljudi poslušati poziv čovjeka čiji sin je ubijen na razum i nenasilje?

Okružne vlasti ne čekaju odgovor na ovo pitanje nego se pripremaju za ulične prosvjede, pa su oko zgrade okružnog tužiteljstva u gradu Clayton postavljene barikade, a prozori trgovina okovani su daskama.

“Zabrinut sam što se može dogoditi. Sve strane imaju loše aktere. Ipak, znam da je većina prosvjednika, svi koje sam ja sreo, protiv nasilja”, tvrdi Henry Still, stanovnik Claytona.

Prilika za preokret

Područje St. Louisa je poznato po rasnoj segregaciji, pa se postavlja i pitanje je li ovo prilika za preokret.

“Mislim da bi ovo mogla biti prekretnica kao što je to bio gradić Selma u Alabami ‘60-tih. Nadam se da će iz ovoga izaći neko dobro. Iz ovog velikog bola koji osjeća obitelj Brown i toliko drugih crnačkih mladića”, dodaje Still.

“Događaji u Alabami tada su rezultirali uvođenjem zakona o rasnoj ravnopravnosti čime je ukinuta otvorena segregacija prema crnačkom stanovništvu. No, posljedice te segregacije u drugim dijelovima SAD-a osjećaju se i pola stoljeća kasnije”, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Izvor: Al Jazeera