SAD strahuje od kineskih hakerskih napada

NSA upozorava da hakeri mogu biti države, skupine ili pojedinci (EPA)
NSA upozorava da hakeri mogu biti države, skupine ili pojedinci (EPA)

Kina i „vjerojatno još jedna ili dvije“ zemlje mogu napasti i srušiti kompjutorske sustave američkih tvrtki za opskrbu električnom energijom, avijacijskih mreža i financijskih tvrtki, upozorio je admiral Mike Rogers, direktor američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Govoreći pred obavještajnim odborom Predstavničkog doma o kibernetičkim prijetnjama, Rogers je rekao da su hakeri u stanju upasti u takve sustave i provoditi misije „izviđanja“ kako bi utvrdili na koji način su mreže ustrojene.

„Ono što nas brine je da taj pristup, tu sposobnost mogu iskoristiti države, skupine ili pojedinci“, kazao je Rogers.

Po njemu, Kina je jedna od zemalja koje to mogu, ali tvrdi da ima i drugih – „vjerojatno još jedna ili dvije“.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hong Lei je odgovorio kako kineska Vlada „zabranjuje“ kibernetičko hakiranje i da je, zapravo, često žrtva takvih napada koji potječu iz SAD-a.

„Kineska vlada poduzima odlučne mjere protiv tih aktivnosti“, kazao je Hong novinarima.

Odbačena reforma NSA

Ranije je američki Senat odbacio ambiciozni projekt reforme NSA, unatoč potpori predsjednika Baracka Obame.

Pristaše reforme NSA sakupili su 58 glasova, a bilo im je potrebno 60 da bi tekst stavili na dnevni red gornjeg doma Kongresa i otvorili raspravu.

Gotovo svi republikanci glasali su protiv, neprijateljski raspoloženi prema preradikalnoj reformi ovlasti NSA koja je u središtu skandala otkad je Edward Snowden predao tajne dokumente Guardianu u lipnju 2013.

Takav ishod znači da će rasprava biti pomaknuta na 2015. godine, najkasnije 1. lipnja kada Kongres mora obnoviti zakon o NSA ili će on u potpunosti isteći.

„Blokada znači da će zakon koji jamči programe masovnog nadzora biti na snazi najmanje još šest mjeseci“, potvrđeno je u Centru za demokraciju i tehnologiju, jedanom od brojnih saveza koji su davali potporu nacrtu reforme.

Izvor: Agencije


Povezane

NSA postavila špijunske programe u kompjutere kineske i ruske vojske, trgovinskih grupa EU-a i agencija u Saudijskoj Arabiji, Indiji i Pakistanu, navodi New York Times.

15 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO