Na Aljasci skijaši priželjkuju snijeg

Skijaši trkači na Aljasci imaju problema sa treninzima jer nemaju snijega (AP)
Skijaši trkači na Aljasci imaju problema sa treninzima jer nemaju snijega (AP)

Sedam dana prije Dana zahvalnosti, većina Amerikanaca se iskopava iz snijega usljed mećave, ali bijelog pokrivača nema u najvećem gradu na Aljasci.

U Anchorageu obično padne skoro 43 centimetra snijega u ovo doba godine. Umjesto toga, palo je manje od 10 centimetara, i taj snijeg je pao prije mjesec dana i do sada se otopio usljed neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine.

Bez snijega, lokalni skijaši se spuštaju niz staze na skijama na točkovima ili treniraju u zatvorenom prostoru. Neki ljudi pronalaze zaleđena jezera i na njima kližu, čak i ako to znači da moraju otići van grada. Drugi slave.

Ove sedmice je pala slaba kiša što je uzrokovalo da se na cestama stvori klizavi sloj leda. Međutim, prema podacima meteorologa Andyja Dixona iz Nacionalne hidrometeorološke službe, najviša temperatura u ovom mjesecu u Anchorageu zabilježena je 10. novembra – devet stepeni, umjesto dosadašnjeg prosjeka od -1,5 stepeni za taj dan.

Toplo i suho vrijeme

Isti val koji donosi hladno vrijeme sa sjevera saveznim državama na jugu, donosi toplo i suho vrijeme na Aljasku sa juga, kaže Dixon. To je kao da su zamijenili mjesta.

„Ovo ne predstavlja presedan na bilo koji način, ali je neobično“, rekao je Dixon. 

On je rekao da bi temperatura trebala pasti za vikend i da bi se temperatura u Anchorageu trebala vratiti u normalu do sredine sljedeće sedmice. To znači hladnije vrijeme, ali još uvijek bez značajnijih snježnih padavina.

Dok čekaju da padne snijeg, neka djeca igraju igrice i unapređuju vještine koje će im trebati u programu Nordijskog skijaškog saveza u Anchorageu.

Tamra Kornfield, voditeljica programa koja cijeli život živi u Anchorageu, već dugi niz godina primjećuje da se duže čeka na snijeg. Postoje zime kada snijeg kasno padne, pa ljubitelji snijega traže druge oblike rekreacije.  

„Biće mi drago kada padne snijeg“, rekla je Kornfield. „Učim se da ne požurujem vrijeme, tako da mogu da uživam u svim godišnjim dobima“.

Sportisti žele puno snijega

Lokalni srednjoškolski timovi skijaškog trčanja treniraju tako što trče i idu u školske dvorane, dižu tegove, kaže Tim Helvey, glavni trener skijaškog trčanja u distriktu Anchorage. Ali članovi tima žele snijeg, i to puno snijega.

„Oni su spremni da izađu i da rade ono što žele, a to je skijati“, kaže Helvey.

Manjak snijega ne smeta Ebony Toland, koja se preselila na Aljasku prije godinu dana sa svojim mužem koji je vojnik i koji je stacioniran u združenoj bazi Elmendorf-Richardson u Anchorageu.

Toland je porijeklom iz Batesburg-Leesvillea u Južnoj Karolini, i bila je uzbuđena kada je prvi put vidjela snijeg prošle godine. Ali kaže da je uzbuđenje opalo nakon mećava koje su uslijedile.

Ona kaže da nema nikakvu želju da sagradi još jednog Snješka Bijelića, i ne raduje je pomisao na čišćenje snijega lopatom ili na pokušaje da spriječi da joj uđe u čizme.

„Mislim da izgleda ljepše ako se samo zadrži daleko na planini“, kaže Toland. „Kada bi samo ostao tamo, to bi bilo sjajno“.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO