Janša može iz zatvora na sjednice Parlamenta

Ustavni sud Slovenije u petak je privremeno suspendirao odluku Parlamenta kojom je ukinuo zastupnički mandat Janeza Janše, bivšeg premijera i oporbenog prvaka, zbog toga što se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne.

Ustavni sud je u priopćenju za javnost naveo da se odluka Parlamenta o oduzimanju zastupničkog mandata Janši obustavlja te da Janša, koji izdržava dvogodišnju kaznu zatvora zbog pravomoćne presude zbog korupcijske afere Patria, opet može izvršavati svoje zastupničke dužnosti, odnosno iz zatvora dolaziti na sjednice Parlamenta, do konačne odluke Ustavnog suda o tom slučaju, prenosi Hina.

Riječ je o privremenoj mjeri, koja će važiti sve dok Ustavni sud ne odluči o ustavnosti važećeg zakona o zastupnicima, temeljem kojega je Parlament Janši i oduzeo mandat.

Nejasna pravna tumačenja

Važeći zakon je nejasan i ima različita pravna tumačenja, a njime je određeno da zastupnicima u Parlamentu osuđenima na zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci mandat prestaje.

U pritužbi Ustavnom sudu Janšini odvjetnici tražili su ispitivanje ustavnosti zakona, jer se njime navodno krše ustavno pravo građana da budu birani i biraju.

Uz to, Janšin pravni tim tvrdi da se iz postojećeg zakona o zastupnicima može zaključiti kako se oduzimanje mandata dopušta samo u slučajevima kad zastupniku bude izrečena zatvorska kazna u vrijeme dok mu mandat traje te da u Janšinom slučaju to ne važi, jer je on osuđen i počeo izdržavati kaznu prije nego što je izabran na srpanjskim izborima, pa su “birači znali za koga glasuju”.

Političke posljedice odluke

Slovenski mediji navode neslužbeno da je za privremenom vraćanje zastupničkog mandata Janši glasovalo sedam od devet ustavnih sudaca.

Odluka će vjerojatno imati velike političke posljedice, jer će Janšina Slovenska demokratska stranka obnoviti napade na vodstvo Parlamenta da je oduzimanje mandata Janši bilo protuzakonito i protuustavno.

U međuvremenu je u parlamentarnu proceduru uložen prijedlog novog zakona, kojim bi se svim osuđenim osobama onemogućilo da postanu članovi Parlamenta ili općinskih vijeća, čak i u slučaju da budu izabrani.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO