Izbori u Japanu – ispit za premijera i Vladu

Vanredni izbori očekuju se narednog mjeseca u Japanu, nakon što je premijer Shinzo Abe u petak raspustio Parlament. Njegov mandat ne ističe do 2016. godine, ali na nove izbore se već gleda kao na referendum za njegovu ekonomsku politiku.

Odluka o raspuštanju je uslijedila nakon što je država, nakon objave posljednjih ekonomskih pokazatelja, opet skliznula u recesiju. Ipak, mnogi vjeruju da će Abe narednog mjeseca dobiti podršku javnosti, zato što je odgodio podizanje poreza na maloprodaju.

“Abe trenutno nema opoziciju i svjestan je toga. Na neki način, traži mišljenje javnosti o odgodi podizanja poreza, za koje zna da ih mnogi dijelovi ekonomije priželjkuju. Iz toga i proističe njegovo samopouzdanje na prijevremenim izborima”, kaže Seijiro Takeshita iz Mizuho Internationala.

Porez na maloprodajne proizvode je već jednom bio podignut ove godine, u okviru ekonomskih reformi poznatih kao Abenomiks. Vlada je potrošila milijarde dolara, što je podiglo berzanske indekse i stvorilo utisak da se ekonomija oporavlja.

Deflacija i stagnacija

No, to je bio mač s dvije oštrice. Narod jednostavno nije trošio, naročito velika populacija starijih ljudi. Na kraju, japanska ekonomija se smanjila.

“Želim svima jasno staviti do znanja kako ću nakon ovih izbora, bez obzira na to šta će se debatama utvrditi – je li naša ekonomska politika bila dobra ili loša – odstupiti sa svog položaja ukoliko ne osvojimo većinu, jer bi to značilo da narod ne podržava naš Abenomiks”, poručio je premijer Abe.

Gledano iz mnogo uglova, japanska ekonomija se nikada nije istinski oporavila nakon pucanja zloglasnog ekonomskog balona. Uprkos jakoj industriji, na posljednjih 25 godina se gleda kao na izgubljene decenije, obilježene deflacijom i stagnacijom. Abe je obećao novi vjetar u leđa ekonomiji i nada se da će mu građani pružiti novu šansu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Objavljene procjene da bi Abe mogao odgoditi nepopularnu odluku o poreznoj povišici i raspisati izbore.

Published On 13 Nov 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO