Brennan naredio širu reviziju CIA-e

U poruci zaposlenima, Brennan je naveo da je vrijeme da se vidi da li Agencija treba da se mijenja (EPA)
U poruci zaposlenima, Brennan je naveo da je vrijeme da se vidi da li Agencija treba da se mijenja (EPA)

Direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Sjedinjenih Američkih Država John Brennan naredio je širu unutrašnju reviziju koja bi mogla dramatično promijeniti način organizovanja Agencije, saopćili su danas američki zvaničnici.

U poruci zaposlenima, od 24. septembra Brennan je naveo da je “vrijeme da dobro i iskreno pogledamo sami sebe i preispitamo da li Agencija treba da se restrukturira da bi bila efikasnija”.

“Pomenuo sam nekoliko puta, tokom prošle godine, da sam sve više ubijeđen da je došlo vrijeme da se dobro sagledamo kako smo organizovani kao Agencija i da li je, našoj aktuelnoj strukturi i načinu rada potrebno prilagođavanje da bi se obezbijedio naš budući uspjeh”, naveo je Brennan u poruci čiji dijelovi su bili dostupni agenciji AFP.

U Brenannovoj poruci je također navedeno da je iznenađen kako tehnološki napredak sada omogućava Agenciji da iskoristi podatke i ekspertize “u realnom vremenu”.

Nova tehnologija

“Mi treba da iskoristimo svu prednost nove tehnologije, da bi CIA provodila svoje misije brzo, okretno i efikasno kako se od nas i očekuje”, zaključio je on.

O ozbiljnim strukturnim promjenama prvi je pisao Washington Post, koji, pozivajući se na sadašnje i bivše obavještajce, navodi da bi revizija rada predviđala razdvajanje odsjeka za špijuniranje i analizu, kako bi se stvorile posebne jedinice za geografske regione rizične po interese SAD-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO