Video: SAD se smrzava pod metar i po snijega

Jake snježne padaline i oluja, koje i dalje bijesne američkom saveznom državom New York, prouzročile su smrt najmanje sedmero ljudi, a debljina snježnog pokrivača na nekim mjestima doseže metar i pol.

Zbog snježne oluje, koja je zahvatila dio istočne obale SAD-a te prouzročila kaos na prometnicama na kojima su ostala blokirana vozila, tisuće Amerikanaca ostalo je bez električne energije.

Guverner države New York Andrew Cuomo proglasio je izvanredno stanje u desetak sjeverozapadnih okruga ove države.

Tokom posjeta Buffalu, koji je okovan snijegom, guverner Cuomo upozorio je kako se radi o „povijesnom događaju“.

„Kad se sve završi, mislim da ćemo vidjeti da su ove padaline oborile sve rekorde do sada“, rekao je Cuomo, podsjećajući kako je u ugrožena područja poslao pripadnike nacionalne garde kako bi pomogli građanima.

Dok meteorološke stanice javljaju kako će se nevrijeme u New Yorku zadržati do vikenda, vlasti su bile prinuđene otkazati željezničke linije između glavnog grada te savezne države Albanyja i Buffala.

Policija i mjesne vlasti savjetuju stanovnicima da do daljnjega nikamo ne kreću automobilima, jer su ceste pune neočišćenog snijega.

Snijeg pada danima

Na istoku zemlje najavljuju se temperature niže od prosječnih za ovo doba godine koje se uobičajeno kreću od šest do devet stupnjeva Celzija.

Osim toga, u blizini kanadske granice, istočno od Velikih jezera, također se očekuje da će obilne snježne padaline nepovoljno utjecati na život u tom dijelu SAD-a.

Snijeg na sjeveroistoku SAD-a ne prestaje padati od subote, a broj smrtno stradalih u cijeloj državi povećao se na najmanje 20.

Osim smrtnih slučajeva u saveznoj državi New York, dužnosnici New Hampshirea i Michigana također su javili da je nekoliko građana preminulo.

Meteorolozi su u utorak zabilježili najhladniji dan u studenom od 1976. godine, a trenutno je više od 50 posto SAD-a pokriveno snijegom, što su najveće površine pod snježnim pokrivačem u posljednjih 10-ak godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije