Saradnja Iraka i Turske protiv ISIL-a

Davutoglu i Abadi žele vojnu saradnju u borbi protiv terorizma i ISIL-a (AP)

Irački premijer Haider al-Abadi izjavio je u srijedu kako su se Irak i susjedna Turska dogovorili o bliskoj sigurnosnoj i obavještajnoj saradnji u suočavanju s prijetnjom koju predstavlja grupa Islamska država Irak i Levant, javila je agencija AP nakon Abadijevog susreta s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

Ubijen jedan od vođa ISIL-a

Radwan Taleb al-Hamdouni, jedan od vođa ISIL-a, ubijen je u zračnom napadu na irački grad Mosul, izvijestili su u četvrtak lokalni liječnički izvori i stanovnici.
On je stradao zajedno sa svojim vozačem u zapadnom dijelu grada u srijedu poslije podne, kada je pogođen njegov automobil.
Hamdouni je bio guverner Mosula u ime ISIL-a, koji je grad osvojio u junu.
Mosul je najveći grad u samoproglašenom halifatu ISIL-a, koji obuhvata dijelove istočne Sirije i sjevernog Iraka.

“Imamo ključni sporazum o razmjeni informacija i punu sigurnosnu saradnju”, rekao je Abadi na konferenciji za novinare, dodajući da i Davutoglu želi vojnu saradnju u borbi protiv terorizma i ISIL-a.

“Mi to pozdravljamo”, kazao je irački premijer, navodeći – bez iznošenja detalja – da je postignut dogovor povodom spornog pitanja ilegalnog izvoza nafte iz autonomne teritorije pod kontrolom Kurda, na sjeveru Iraka, preko Turske.

Davutoglu je, navodi američka agencija, također potvrdio bilateralni dogovor o bližoj sigurnosnoj saradnji.

Prema njegovim riječima, ISIL je prijetnja i za Irak, i za Tursku.

Porozna granica

“Međutim, mi želimo surađivati i učiniti sve što možemo da se usprotivimo terorizmu”, rekao je Davutoglu i dodao da je ovo “nova stranica u odnosima Turske i Iraka”.

Premijer Turske je, međutim, odbacio optužbe da Ankara olakšava prelazak ekstremista preko svoje teritorije u Siriju.

“Turska prihvata 35 miliona turista godišnje i mi ne možemo zaustaviti ljude na ulasku ako nemamo pravnog osnova”, kazao je Davutoglu, dodajući da nema podataka ili dokaza da je ijedan lider ISIL-a prošao preko Turske, a ako neko ima, treba s njima istupiti.

Agencija AP podsjeća da trećinu Iraka koji ima poroznu granicu s Turskom drži ISIL i da je ta grupa ranije ove godine proglasila formiranje halifata na velikim dijelovima teritorije Iraka i Sirije.

Izvor: Agencije