Porošenko: Izbori na istoku Ukrajine farsa

Na izborima za predsjednika u oblastima Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini danas je uvjerljivu pobjedu postigao vođa proruskih snaga i premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko, rezultati su ankete na biralištima.

U oblastima Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini, pored predsjedničkih održani su i parlamentarni izbori.

Prema rezultatima ankete, Zaharčenko je dobio 81,37 posto glasova, saopćio je šef izborne komisije Roman Lijagin, prenosi Tanjug.

Partija Zaharčenka pobijedila je i na parlamentarnim izborima i najverovatnije će dobiti 65 posto glasova.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Izbori su održani uprkos negodovanju Kijeva, Evropske unije i Ujedinjenih naroda, a podržala ih je samo zvanična Moskva.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko odbacio je danas glasanje u oblastima Donjecka i Luganska, nazvavši ih “farsom” i pozvavši Moskvu da ne prizna njihove rezultate.

“Farsa koju pod prijetnjom tenkova i pušaka sprovode dvije terorističke organizacije u dijelovima Donbasa je užasan događaj koji nema veze sa pravom voljom”, izjavio je Porošenko, a prenio AFP.

Birališta su otvorena u osam sati po moskovskom, odnosno šest po srednjeevropskom vremenu, a bit će zatvorena u 20 sati (18 po srednjeevropskom vremenu).

Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko izrazio je nadu da će zvanični Kijev priznati tu republiku i vratiti “okupirane teritorije” poslije današnjih izbora.

“Oni će nas priznati, vratit će nam okupirane teritorije i onda ćemo živjeti kao ravnopravni partneri”, rekao je Zaharčenko novinarima nakon glasanja, prenio je TAS.

Protivljenje Evropske unije i SAD-a

EU i SAD izbore smatraju nelegitimnima, dok ih je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko ocijenio kao “pseudoizbore”, suprotne sporazumu koji su vlasti u Kijevu i separatisti potpisali 5. septembra.

Takozvani protokol iz Minska kaže da se izbori moraju održati u skladu s ukrajinskim zakonom, koji separatističkim područjima daje poseban status.

Glavni kandidati su sadašnji pobunjenički vođa Aleksander Zajarčenko u Donjecku i Igor Plotnitski u Lugansku.

Separatisti su objavili da pravo glasa imaju svi koji se nalaze na području pod njihovom kontrolom, uključujući borce iz Rusije i drugih zemalja. Broj birača koji se tamo trenutno nalazi je nepoznat.

Izborna komisija u Donjecku štampala je tri miliona, a u Lugansku milion biračkih listića.

Izvor: Agencije