Peres kritikovao Netanyahua: Izrael nema mirovni plan

Peres je rekao da oni koji su odustali od sklapanja mira nisu patriote (Getty Images)

Bivši izraelski predsjednik Shimon Peres kritikovao je Vladu Benjamina Netanyahua i pozvao ga da preda mirovni plan s Palestincima pred 10.000 okupljenih u Tel Avivu, na godišnjicu ubistva premijera Yitzhaka Rabina.

“Oni koji su odustali od sklapanja mira su naivni, žive u obmanama i nisu patriote”, rekao je Peres, koji je 1994. dobio Nobelovu nagradu za mir, a koju je dijelio s Yitzhakom Rabinom i palestinskim liderom Yasserom Arafatom.

“Šteta je što je jedina mirovna inicijativa arapska. Gdje je izraelska mirovna inicijativa? U svijetu vrijeme radi protiv nas”, upozorio je bivši predsjednik, koji je održao prvi javni govor od kada mu je u julu istekao predsjednički mandat.

Peres, ministar vanjskih poslova 1995, bio je pored Yitzhaka Rabina nekoliko minuta prije njegovog ubistva. Skup u subotu je održan na istom mjestu.

Zatvorene granice

Istovremeno je Izrael danas zatvorio jedina dva granična prelaza sa Gazom koja su bila u funkciji, saopštila je izraelska vojska, nakon što je iz palestinske enklave ispaljena raketa na teritoriju Izraela.

“Granični prelazi za ljude i robu, Erez i Kerem Shalom, zatvoreni su do daljnjeg, osim za prelaz humanitarne pomoći”, izjavila je glasnogovornica izraelske vojske, a prenijela agencija AFP.

Ona je dodala da je ta mjera poduzeta nakon što je u petak raketa ispaljena iz Gaze pala na područje oblasti Eshkol na jugu Izraela, ne izazvavši ni ljudske žrtve ni materijalnu štetu.

To je prva raketa ispaljena sa palestinske na izraelsku teritoriju od 16. septembra, a druga otkad je zvanični Tel Aviv okončao 50-dnevnu ofanzivu na Gazu.

Primirje dogovoreno između Izraela i pokreta Hamas je stupilo na snagu 26. augusta, čime je okončan 50-dnevni konflikt, tokom kojeg je život izgubilo 2.140 Palestinaca i 73 Izraelca.

Izvor: Agencije