EKSKLUZIVNO: Na prvoj liniji fronta Pešmergi i ISIL-a

Pešmerge se i na sjeveru Iraka bore protiv oružane grupe ‘Islamska država Irak i Levant’ (ISIL). Jedna od presudnih bitaka je ona za kontrolu nad strateški važnim gradom Rabiom, u blizini granice sa Sirijom.

Al Jazeera je prva međunarodna medijska kuća koja ima snimke s prvih linija tog fronta otkako su Pešmerge prošlog mjeseca preuzele kontrolu nad tim gradom.

Ovdje se vode žestoke borbe. Odbrana ovih pozicija ključno je važna kurdskim snagama.

‘Pokušali se prišunjati’

„Rabia je strateški važno uporište, jer je riječ o glavnoj ISIL-ovoj ruti između Sirije i Mosula, iračkog grada pod kontrolom te oružane grupe”, kazuje Hashim Sitay, komandant Pešmergi.

Pešmerge su se ukopale. Izgradili su visoke rovove. Kažu da ih ISIL obično napada noću. U bitkama za Rabiu, poginuli su mnogi pripadnici tih kurdskih jedinica.

Ovdje je nekad živjelo skoro 70.000 stanovnika. Grad su napustili kad su počele borbe.

Vojna vozila Pešmergi parkirana su između napuštenih kuća.

„General kurdskih jedinica kaže kako su snage ISIL-a odavdje udaljene tek nešto više od jednog kilometra. Pešmerge su Rabiu oslobodile prije nekoliko sedmica. Ipak, kažu kako ta oružana grupa mijenja strategiju”, javlja Al Jazeerin Charles Stratford s iračko-sirijske granice.

ISIL je ranije često slao kamionete pune eksploziva na prve položaje Pešmergi i kontrolne punktove.

Sada šalju grupe boraca, koji se pješice noću pokušavaju uvući među njih.

„Pokušali su se prišunjati. Dan nakon što smo oslobodili Zumar mislili su da smo tamo prebacili osnovne snage, pa su nas u 24 sata ovdje napali tri puta. Gađali su nas granatama. Odbacili smo ih. Iza sebe su ostavili mnogo oružja, uključujući i raketne bacače”, kaže Hashim Sitay.

Pitanje je mogu li Pešmerge držati ove položaje u zimskim mjesecima, kad će oblaci otežavati zračne udare koalicijskih snaga.

Razorena sela

„Zračni udari su nam izuzetno važni. Potom slijede protutenkovska odbrana i sistemi za noćno gledanje. Potrebni su nam i inženjeri za deminiranje improviziranih eksplozivnih naprava”, dodaje Hashim Sitay.

Na putu koji vodi iz Rabie su razorena sela.

Pešmerge tvrde da nikad ne bi mogle zauzeti taj grad bez pomoći zračnih udara i naoružanja koje su dobili. Približava se zima, tako da će sve teže moći braniti gradove širom sjevera Iraka.

Izvor: Al Jazeera